Published On: Sun, Mar 5th, 2017

KAVAZOVIĆ: Trebat će velika snaga i odlučnost da se naraslo zlo u islamskom svijetu zaustavi

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović sudjelovao je  u radu Svjetskog summita islamskih učenjaka u turskoj Šanliurfi (Şanlıurfa), prenijela je MINA.

Na samitu koji, prema riječima organizatora, guvernata Šanliurfe, Diyaneta i Univerziteta Harran, ima za cilj slanje poruke o “islamu kao vjeri mira, pravde i slobode” učešće je uzelo preko pedeset vjerskih lidera, državnika i akademika. Glavna tema o kojoj se raspravljalo bilo je pitanje uzroka ekonomske i političke nestabilnosti većinski muslimanskih zemalja te uspona terorizma u “islamskoj geografiji”.

Prvog dana dvodnevnog summita u petak, 3. ožujka 2017, reisu-l-ulema Kavazović se obratio skupu i tom prilikom, između ostalog, rekao kako je u posljednjim desetljećima “u srcu islamskog svijeta nastao vrtlog, koji je pokrenuo stare podjele i koji prijeti strovaliti u ambis stoljeća zajedničkog života i ukupno nasljeđe i tradiciju”.

Nakon što je govorio o razlozima koji su doveli do takvog stanja u većinski muslimanskim zemljama sa posebnim osvrtom na ulogu koju je u tom procesu odigrala patnja naroda Palestine, reisu-l-ulema Kavazović je dodao i to da su “ranije generacije muslimana uspjele izgraditi vlastiti svijet, utemeljen na stilu življenja prije nego na sustavu dogme”.

Za reisu-l-ulemu Kavazovića “slika utopljenog dječaka na obali Turske, kojeg je ubio vihor rata, govori zornije od bilo čega drugog o muslimanskom stanju, političkim muslimanskim pokretima i njihovim ideologijam”.

Zato, prema njegovom mišljenju, ti pokreti nisu ponudili “nikakav djelotvoran politički, ekonomski ili kulturni program, s izuzetkom Turske, osim programa islamizacije muslimana”.

Njihov neuspjeh da budu alternativa vladajućim režimima i huntama proizveo je razočarenje. Horde koje pustoše muslimanski Istok posljedica su tog neuspjeha. Podaci s kojima se raspolaže govore da ovo zlo narasta do granica kada će trebati velika snaga i odlučnost da ga se zaustavi.

Na kraju svog izlaganja Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je rekao i to da dugoročno gledajući, muslimani moraju razmišljati, planirati i djelovati kako bi u muslimanski svijet donijeli mir, pravdu i slobodu.

– Od toga će ovisiti budućnost islamskog ummeta – zaključio je reisu-l-ulema Kavazović.