Published On: Ned, ožu. 5th, 2017

DODIK S LAVROVOM: Rusija podržava Srpsku, želi graditi ruski pravoslavni centar u Banja Luci

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas Srni da je njegova višednevna posjeta Rusiji bila veoma uspješna i uključivala je niz političkih i ekonomskih sastanaka s gospodarstvenicima i bankarima, a najvažniji sastanak je bio sa šefom ruske diplomacije Sergejom Lavrovim.

“To je sastanak u kontinutitetu koji je potvrdio naše dobre odnose, a prije svega, razumijevanje Rusije za konkretnu situaciju kod nas. Veoma je važno da Rusija bude posvećna i uključena u primjenu Daytonskog sporazuma. Rusija je svjesna da je došlo do značajnog kršenja Daytonskog sporazuma i to je rekao i sam Lavrov”, rekao je Dodik po dolasku iz Moskve u Beograd.

On je izjavio da je iskazana veoma jasna politička podrška Rusije koja se manifestira prije svega u poštivanju međunarodnog sporazuma koji se zove Dayton.Dodik je rekao da Rusija apsolutno podržava Republiku Srpsku kao legitimnu i legalnu sa svojim pravima predviđenim u Daytonu onako kako piše, a ne onako kako to netko želi i tumači.

“Oni su i ranije podržali referendum o Danu Republike Srpske što govori o tome da oni kao članice Vijeća za implementaciju mira sasvim dobro razumiju da je došlo do zloporabe procedura u okviru Ustavnog suda kako bi se oduzelo Republici Srpskoj pravo da slavi svoj dan”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Rusija tako razumije i ovu reviziju presude Međunarodnog suda u Haagu, koja ionako nije bila legalna i onda kada je Sud to ranije prihvatio, a pogotovo je sada nelegitimna zato što o tome nije provedena nikakva procedura.

“To izaziva zabrinutost kod same Rusije zbog kršenja procedura, uzurpacije prava i umanjenja prava Republici Srpskoj”, rekao je Dodik.

On je naveo da je Rusija potvrdila zainteresiranost za ekonomsko prisustvo u Republici Srpskoj, ali i za njegovo dalje proširenje.

Dodik je rekao da je iskazana zainteresiranost Rusije i za širenje suradnje u oblasti kulture, kao i za školovanje studenata iz Republike Srpske.

“Ovih dana sam tamo sreo mnoge naše mlade ljude koji studiraju različite fakultete, a već `Zarubežnjeft` i kompanije koje su prisutne u Republici Srpskoj preuzimaju i stipendiraju studente koji studiraju u Rusiji, ne samo u Moskvi nego i u nekim drugim gradovima”, rekao je Dodik.

On je istaknuo da je važno što je razgovarano i o izgradnji ruskog pravoslavnog centra u Banjaluci.

“Vidim da na najvišoj razini o tome postoji zainteresiranost u Rusiji i na nama je sada da to implementiramo i da narednih dana osiguramo lokaciju i riješimo imovinske odnose da bismo mogli to ubrzano uradili”, rekao je Dodik./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer