Published On: Čet, stu 15th, 2012

KAVAZOVIĆ ODRŽAO PRVU HUTBU: Unapređivat ćemo sistem obrazovanja i razvijati znanost, te se zalagati za neograničenu razmjenu ideja

Reisu-l-ulema IZBiH Husein ef. Kavazović je u Gazi Husrev-begovoj džamiji, nakon ceremonije primanja Menšure, šerijatsko-pravno ovlaštenje da može vršiti dužnost vjerskog vođe muslimana, uputio je i svoju prvu hutbu, te se zakleo da će ovu dužnost „obavljati odgovorno i časno, u skladu s propisima šerijata, ovlašćenjima Šejhu-l-islama i odredbama Ustava Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini te državnih zakona“. Kavazović je nakon Cerića prvi Bošnjak na čelu Islamske zajednice u BIH.

Citirajući ajete iz časnog Kur’ana da je „Uzvišeni Bog stvorio ljude i džine da Ga obožavaju“ Kavazović je rekao da će njegova zadaća biti da sudjeluje u izgradnji svijeta i boljeg života muslimana, Islamske zajednice i građana, te da će surađivati s predstavnicima zajednice te brinuti za materijalna dobra i imovinu IZ-a.

„Misija naše zajednice je da ukupnim djelovanjem utječe na ispravno razumijevanje islama i primjenu njegovih normi“, rekao je Kavazović .

Rekao je da je svijet u kome danas živimo nemiran i tjeskoban, pun okrutnosti, neizvjesnosti i straha, „stoga je velika moralna obaveza svih nas pojedinačno, obnova naših obitelji, naših susjedstava i naših džemata“.

Istakao je da će snagu i jedinstvo muslimana, te svijest Bošnjaka, usmjeravati prema sigurnosti i dobrobiti ummeta, društva i države u kojoj žive, te da će unapređivati sistem obrazovanja i razvijati nauku, zalažući se za neograničenu razmjenu ideja.

Rekao je da su nedavna agresija na BiH i genocid nad Bošnjacima, ostavili dalekosežne razarajuće posljedice na naše ljude i našu zemlju, ali „naša obaveza je obnoviti porušeno, ne zaboraviti zulum koji smo pretrpjeli, i pamtiti šehide i gazije“, te da će zajedno s drugima sudjelovati u snaženju države Bosne i Hercegovine i njezinom napretku,

Dodao je da će se brinuti i o drugim muslimanima izvan domovine, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji, a da će posebnu pažnju „usmjeriti prema ukupnoj bošnjačkoj dijaspori“.

„Mi smo dio evropske stvarnosti i autohtoni islamski narod Evrope i svjetske zajednice te ćemo se ponašati odgovorno i osjećati ravnopravno. Ummet islama je naša kolijevka a mi smo njegov narod“, rekao je u svojoj prvoj hutbi Kavazović.

Reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović je na kraju hutbe svim muslimanima čestitao Hidžretsku 1434.godinu.

Nakon inauguracije u Gazi Husrev-begovoj džamiji, drugi dio svečanosti bit će upriličen u popodnevnim satima u sarajevskom hotelu “Bristol” u prisustvu visokih uzvanika.

Na svečanost dodjele Menšure pozvano je oko 800 uzvanika.

(FENA/dg)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare