Published On: Ned, ožu 2nd, 2014

Kardinal Puljić o prosvjedima, ”svjetlećoj gospi”, Međugorju i dolasku Pape

Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup i metropolit vrhbosanski, stalno je na relaciji Sarajevo – Rim, u intervjuu za Jutarnji list prokomentirao je aktualnu situaciju u BiH, te je rekao kako je vlast izgubila kontakt s narodom.

”Počelo je ukrivo od posljednjih izbora, kada je međunarodna zajednica ignorirala izbornu komisiju i donijela zaključke stvarajući sadašnju vlast, koja nije uspjela vladati nego je dovela sve više do teškog stanja. Vlast je izgubila kontakt s narodom. Nije umjela dijalogizirati s narodom i njegovim poteškoćama. Sve se više produbljivao jaz socijalne krize i vlasti koja nije imala sluha da stvar rješava, nego je išla mimo naroda”, rekao je kardinal Puljić.

Kardinal Puljić smatra da su prosvjedi normalna stvar u demokratskom sustavu i da narod ima pravo tražiti da ga vlast čuje i da traži smjene. No, kaže i da nitko nema pravo na nasilje, uništavanje imovine i dovođenje u opasnost ljudskih života.
Po njemu bunt građana je reakacija na krizu.

”Socijalna kriza je stvorila da je masa “postala lako zapaljiva masa”. Bunt je reakcija na krizu, ali da je tu bilo i onih koji su to smislili i pripremili, ne treba biti previše pametan da se to iščita”, kazao je kardinal Puljić za Jutarnji.

Kardinal smatra kako političari trebaju riješavati stvari i kako se problemi ne smiju zaobilaziti.

”Ne mogu u ime njih misliti, ali bi se trebali uozbiljiti i odgovorno djelovati. Ne samo ostavke, nego stvar rješavati. Problemi se ne smiju zaobilaziti. Društvu treba odgovornosti onih koji djeluju i istinski rad za opće dobro. Previše je interesa, bilo osobnih bilo stranačkih, a narod postaje žrtva’‘, rekao je kardinal.

Kardinal je izrazio snadu da će međunarodna zajednica ozbiljnije pristupiti rješavanju problema u BiH.

”Oni koji su stvarali ovakvu nakaradnu državu, ne mogu prati ruke, kao da se njih to ne tiče. Gdje im je tu odgovornost? Najžalosnije je što se sada rugaju kako to izgledamo nakaradno, a sami su tako napravili. Oni tek ozbiljnije počnu reagirati, kada stvar eskalira”, kaže kardinal Puljić koji smatra kako do rata u BiH ipak neće doći.

Sveta Stolica, je kako kažu kardinal Puljić, upoznata je s činjenicama, ali ona ne odlučuje o tome kako politički riješiti pitanje BiH, nego se zauzima za mir i stabilnost kao i jednaka prava svakog čovjeka itd.

U intervju kardinal se osvrnuo i na Međugorje. Rekao je kako je Međunarodna komisija završila svoj rad i sve je predala Kongregaciji za nauk vjere. Sada se čeka stav Svetog Oca.

Kardinal Puljić ipak nije želio iznijeti stav oko svjetleće Gospe koja se nedavno pojavila u Međugorju.

”Ne mogu donositi svoj sud, a mislim da ste vi u medijima stvar napuhali i hranili znatiželju naroda. Crkva o tome nije ništa rekla, niti smatra vrijednim dati tome pažnju”, rekao je kardinal.

Kardinal Puljić je upoznao papu Franju o stanju u BiH, posebno o stanju Katoličke crkve, te ga je pozvao u BiH.

”U ime biskupa pozvao sam papu Franju da nas posjeti. I predsjedništvo je uputilo službeni poziv. Sada očekujem odgovor od Svete Stolice. Prošlo stoljeće je bilo previše krvavo, valja nam stvarati strategiju izgradnje mira u ovoj zemlji u ovom stoljeću”, rekao je kardinal Puljić.

bljesak.info