Published On: Pon, ožu 3rd, 2014

Hill: Entiteti i kantoni nisu kočnica razvoja

SARAJEVO – Postojanje entiteta i kantona u BiH nije kočnica njenom napretku, nego to što institucije vlasti u ovoj zemlji ne služe potrebama i zahtjevima građana, poručio je danas Nikolas Hil, otpravnik poslova Veleposlanstva SAD u BiH.

Istakao je i da Sjedinjene Države više nego ranije rade s europskim partnerima kako bi bio ubrzan put BiH ka članstvu u EU i NATO.

“Razočarani smo neuspjehom političara da se dogovore o presudi ‘Sejdić i Finci’, zbog čega se povukao europski povjerenik Štefan File. SAD nastavljaju suradnju s europskim partnerima u vezi sa situacijom u BiH. Pokušavamo napraviti plan kako dalje”, najavio je Hil poručivši da je, kao i većina građana BiH, frustriran neradom domaćih političara.

Ocijenio je da su politički lideri u BiH odraz institucija kojima manipuliraju.

“Zato moramo poboljšati rad tih institucija”, najavio je Hil istakavši da je ovo osjetljiva tema zbog koje političari iz Republike Srpske uvijek kažu da SAD pokušavaju ukinuti ovaj entitet.

“Ne pokušavamo i ne želimo ‘se riješiti’ RS. To je demagogija s ciljem stvaranja paranoje i skretanja pažnje sa stvarnih problema. Nitko u Ambasadi SAD u BiH kao mogući način da BiH ide naprijed ne identificira ukidanje entiteta ili kantona”, kazao je Hill govoreći u Sarajevu kao uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”.

 SAD nastavljaju suradnju s europskim partnerima u vezi sa situacijom u BiH

Ponovio je da su Sjedinjene Države posvećene jedinstvenoj i multietničkoj BiH, sastavljenoj od dva entiteta i Brčko distrikta.

Otpravnik poslova američke ambasade u BiH komentirao je i medijske navode o novom crtanju karta unutar BiH, ali io navodnoj namjeri SAD i Njemačke da kreiraju “Dejton 2”. Za objavu mapa o, navodno, novom preustroju BiH kazao je da nisu ni prve ni posljednje, posebno u izbornoj godini. Govoreći o organiziranju konferencije s Njemačkom, koja bi dovela do promjene Dejtonskog sporazuma, Hil je ponovio da SAD više nego ranije surađuju s partnerima iz Europe zarad ostvarivanja napretka u BiH.

“Ne bih mogao govoriti što se do sada dogodilo, sve je to u ranoj fazi u ovom trenutku. Konačan plan još nemamo. Imali smo jedan plan aktivnosti ustavne reforme, koja se ticala Federacije BiH. U tom konkretnom dokumentu ne spominje se prijedlog da se ukidaju kantoni. Nas interesuje da u ovoj zemlji napravimo institucije koje će se odgovornije ponašati “, precizirao je otpravnik poslova Ambsade SAD u BiH.

Napomenuo je i da su ljudi u BiH postali skeptični prema priči o važnosti euroatlantskih integracija, jer smatraju da postoji mnogo konkretnijih problema. Upravo zbog ove skepse, Hil je podcrtao da ulazak u EU i NATO znači prije toga provođenje reformi koje se izravno odnose na sadašnje probleme korupcije, lošeg upravljanja ekonomijom i neodrživo visoke stope nezaposlenosti.