Published On: Sub, stu 9th, 2019

KARAMATIĆ: ISIL s odsijecanjem glava nije počeo u Siriji, nego u BiH 1993.

Direktor bosanskohercegovačke obavještajne agencije ima kupljenu diplomu, imamo člana predsjedništva Šefika Džaferovića koji je sređivao putovnicu Osami bin Ladenu i napadačima na New York i blizance. U političkom Sarajevu vlada paranoična atmosfera. Ako otvorite bošnjačke vodeće portale vidjet ćete naslove kako su Macrona na ovakvu reakciju nagovorila Kolinda Grabar-Kitarović, Andrej Plenković ili Aleksandar Vučić da je Bosna jedna, jedina i nedjeljiva”, objašnjava Mario Karamatić, predsjednik HSS-a BiH i član Predsjedništva HNS-a.

Reakcija je to na izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je u intervjuu za ugledni ‘The Economist’ ocijenio da je Bosna i Hercegovina ‘tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku’ zbog povratka džihadističkih ratnika. Zbog toga je predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarao s francuskim veleposlanikom u toj zemlji.

Karamatić podsjeća kako u BiH postoji preko 200 takozvanih paradžemata koji su se odmetnuli od Islamske zajednice BiH i koji proučavaju selefijska i vehabijska islamska učenja koja dolaze iz Saudijske Arabije.

“Postoje i da tako kažem distrikti u koje ni policija ne može ući gdje vladaju šerijatski zakoni poput Gornje Maoče koja je medijski najrazvikanija, ali nije jedina i najveća. Također u BiH postoji 400 boraca iz Bosne i Hercegovine koji su otišli na sirijsko ratište ratovati za ISIL. Neki su se vratili neki su u procesu povratka”, nabraja naš sugovornik.

Dodaje kako je činjenica da dio bosanskohercegovačkih vlasti odnosno političko Sarajevo pokušava te ljude zaštiti koliko je to moguće.

“Ako uzmemo izjave političara poput Miloša Zemana, Kolinde Grabar-Kitarović i sad Emmanuela Macrona koji je predsjednik jedne ozbiljne zemlje, političke i vojne sile koja ima svoje obavještajne agencije diljem svijeta, jedini logičan zaključak je da je to činjenica i istina. Mi koji živimo u Bosni i Hercegovini to znamo odavno.”, rekao je Karamatić, prenosi Direktno.hr.

Karamatić: Mi smo se s ISIL-om, tada poznatim kao El-Mudžahid borili još 1993. godine

“Kada je svijet zaprepašteno gledao što ISIL radi u Siriji, odsijeca glave, radi masakre nad civilnim stanovništvom i upoznao se s hororom Islamske države mi u Bosni i Hercegovini smo već dobro bili upoznati o čemu se tu radi. I danas kad se provozate Bosnom i Hercegovinom ili malo ‘proguglate’ vidjet ćete kako se zastave ISIL-a najnormalnije vijore oko Tuzle, pogotovo posebno kod hrvatskih naselja kao poruka Hrvatima koji su tamo ostali živjeti ili kako se zastave ISIL-a najnormalnije nose po Zenici i drugim gradovima. To je nama činjenično stanje”, kaže predsjednik bosanskohercegovačkog HSS-a.

Na pitanje hoće li sad, nakon što je to spomenuo Macron, doći do preokreta ili možda nekakve reakcije na terenu kako bi se ISIL-ovci stavili pod nadzor ili kontrolu Karamatić kaže kako do toga neće doći jer oni imaju zaštitu vrha bošnjačke politike.

“Direktor bosanskohercegovačke obavještajne agencije ima kupljenu diplomu, imamo člana predsjedništva Šefika Džaferovića koji je sređivao putovnicu Osami bin Ladenu i napadačima na New York i blizance. U političkom Sarajevu vlada paranoična atmosfera. Ako otvorite bošnjačke vodeće portale vidjet ćete naslove kako su Macrona na ovakvu reakciju nagovorila Kolinda Grabar-Kitarović, Andrej Plenković ili Aleksandar Vučić da je Bosna jedna, jedina i nedjeljiva”, objašnjava.

Kaže kako je činjenica da je u BiH na snazi pokušaj uspostave Islamske države u srcu Europe i da to sarajevske političke stranke to uporno pokušavaju provoditi. Hrvate optužuju za udruženi zločinački pothvat, a Srbe za genocid. Dodaje kako je nakon jučerašnje izjave u bošnjačkim medijima i političkom Sarajevu Macron postao persona non grata, a s druge strane Džaferović se nalazi na naslovnicama jer pokušava produbiti veze s Islamskom Republikom Iran.

“Kad se sve pogleda jasno je što se događa. Međutim u ovoj priči dobro je što će sad hrvatska javnost, koja nije dovoljno senzibilizirana o situaciji u BiH i koja još uvijek gleda na Bosnu kao u zemlju u kojoj se prave ćevapi i burek i u kojoj žive Suljo i Mujo o kojima mogu pričati viceve, početi malo misliti glavom i razmišljati u kojoj situaciji i okruženju žive njihovi sunarodnjaci”, nada se Karamatić.

“Desničarska retorika koja se povremeno pojavljuje u hrvatskoj javnosti da četnici žive na 60 kilometara od Zagreba, postaje potrošena. Mislim da je u posljednjih par godina i da će svakako u budućnosti veći problem biti što će im na toj udaljenosti biti Islamska republika. Kad će Hrvati to shvatiti uvelike ovisi i o hrvatskim medijima”, upozorio je Mario Karamatić, prenosi Direktno.hr

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare