KARAMARKO LJUBIĆ: Formirati vlast i u FBiH od legitimnih hrvatskih predstavnika

Predsjednik HDz 1990 dr. Božo Ljubić razgovarao je danas u Središnjici HDZ RH Zagrebu s predsjednikom Tomislavom Karamarkom.

Dr. Ljubić je još jednom čestitao na izboru Tomislavu Karamarku i zažalio mu uspjeh kao i cijelom stranci u procesu konsolidacije i jačanja kao političke snage koja je presudno pridonijela stvaranju hrvatske države i bitnog faktora za demokratsku stabilnost Republike Hrvatske i priključenju euroatlantskim integracijama

Predsjednik HDZ RH Tomislav Karamarko zanimao se za stanje u Bosni i Hercegovini, posebno za položaj hrvatskoga naroda.

Dr. Ljubić je izvijestio sugovornike o aktualnoj političkoj situaciji i posljedicama formiranja izvršne vlasti u Federaciji BiH nakon općih izbora bez legitimne hrvatske političke volje. Tada je učinjena velika šteta hrvatskom narodu, ali i državi Bosni i Hercegovini Međutim, zauzimanjem legitimnih predstavnika hrvatskoga naroda, došlo je do formiranja Vijeća ministara na načelima na kojima je jedino moguća funkcionalna vlast u Bosni i Hercegovini i očekujemo bez odgađanja formiranje i izvršne vlasti u Federacije BiH na istim načelima.

Dr. Ljubić je istaknuo i obveze koje BiH ima ispuniti, a koje je dijelom već i ispunila na putu BiH prema euroatlantskim integracijama.

Tomislav Karamarko je dao punu potporu euroatlantskom putu BiH, ali i obećao pojačani angažman Republike Hrvatske ostvarenju hrvatske konstitutivnosti i narodnoga subjektiviteta u BiH, što je krucijalni faktor za stabilnost države BiH.

On je naglasio spremnost HDZ-a RH za svestranu suradnju dvije sestrinske stranke, kao i zainteresiranost za suradnju s legitimnim hrvatskim političkim predstavnicima u BiH koji su u ovome trenutku u dvije sestrinske stranke HDZ RH u BiH.

Sugovornici su se dogovorili održavati redovitu komunikaciju i razmjenjivati informacije bitne za dvije stranke HDZ RH i HDZ 1990 kao i za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Sastanku su još nazočili dr. Perica Jelečević, dopredsjednik HDZ 1990 i saborski zastupnik te Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a i saborski zastupnik, priopćeno je iz HDZ-a 1990.