Published On: Wed, Jun 12th, 2019

Kaos u Hong Kongu, policija mlati prosvjednike i gađa ih suzavcem

Policija je prosvjednike napala suzavcem i palicama, kako bi ih spriječila da upadnu u zgradu parlamenta. Prosvjednici su blokirali ceste oko zgrade parlamenta te policiju gađali ciglama.

Ima ozlijeđenih, Hitna je na terenu.

 

10:45 Šef policije Stephen Lo Wai-Chung nazvao je sukobe “neredima”.

To može imati ozbiljne posljedice. Naime, neredi se kažnjavaju s 10 godina zatvora, navodi South China Morning Post.

“Nismo imali drugog izbora nego upotrijebiti oružje kako bismo zaustavili nerede”, kazao je šef policije.

10:37 Prosvjednici su, kako javljaju lokalni mediji, upali u jednu od zgrada vlade. Policija ih pokušava istjerati bacajući suzavac i dimne bombe.

10:35 Prosvjed je počeo mirno, tisuće prosvjednika okupilo se pred zgradom parlamenta. Ali ubrzo je došlo do sukoba s policijom, koja još uvijek tjera prosvjednike, bacajući na njih suzavac.

Odgođena rasprava o kontroverznom zakonu

Vlasti Hong Konga priopćile su danas kako odgađaju kontroverzni nacrt zakona o izručenju prema kojem bi se ljude moglo poslati u Kinu na suđenje, dok su tisuće prosvjednika blokirale nekoliko glavnih prometnica u središtu grada.

Predsjedatelj Zakonodavnog vijeća (parlament Hong Konga) u priopćenju je izjavio da će se sastanak na kojem bi zastupnici razmotrili tekst tog nacrta zakona u drugom čitanju održati “kasnije”.

Tisuće prosvjednika blokirale su u srijedu ujutro promet u središtu Hong Konga tijekom prosvjeda protiv predloženog zakona o izručenju prema kojem bi se ljude moglo poslati u Kinu na suđenje.

Prosvjednici – koji su se počeli okupljati u ranim jutarnjim satima u parku ispred vladinog sjedišta i koje je okruženo interventnom policijom – blokirali su dvije glavne prometne arterije, što je bila taktika koju je 2014. koristio i pokret Occupy.