Published On: Wed, Jun 12th, 2019

Uskok uhvatio optuženika kako putuje u BiH, on tvrdi: Išao sam fizioterapeutu u Mostar

Nakon što je medicinski vještak u utorak na Županijskom sudu ponovio kako prvooptuženi nije sposoban pratiti rasprave, Uskok je sudskom vijeću u postupku protiv Vladimira Rajića i njegovih suoptuženika za trgovanje informacijama iz tajnih uskočkih istraga predočio snimke tajnog nadzora Rajića koji je unazad godinu dana tridesetak puta odlazio u BiH, piše Hina.

Prema medicinskom nalazu vještaka Davora Duvančića, prvooptuženi je zbog problema s kralježnicom nesposoban pratiti sudske rasprave te mu se u posljednje vrijeme zdravstveno stanje pogoršalo pa je počeo koristiti invalidska kolica.

Nakon što je Duvančić dao stručno mišljenje, Uskok je sucu Tomislavu Juriši predočio snimke tajnog nadzora iz kojih je vidljivo da je Rajić od 21. lipnja prošle do 16. lipnja ove godine tridesetak puta odlazio u Bosnu i Hercegovinu. Rajićevi prelasci granice utvrđeni su putem graničnog informacijskog sustava, tvrdi Uskok koji je dodao da je prvooptuženi 16 puta prešao granicu upravljajući svojim automobilom.

Na upit zamjenika ravnateljice Uskoka Slobodana Šašića kako je moguće da je Rajić raspravno nesposoban, iako snimke pokazuju da se saginjao otvarajući prtljažnik automobila, Duvančić je rekao da je to ”moguće zbog lijekova protiv bolova”.

”Ukoliko je uzeo lijekove protiv bolova, nije isključeno da je mogao nešto od toga napraviti. No ne vjerujem. Čak i ranjen čovjek može ponekad učiniti ono što se možda čini nemogućim”, rekao je vještak.

Uskok je sudskom vijeću predočio kako je putem sustava e-Visitor utvrdio da je Rajić u listopadu prošle godine bio prijavljen u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama, dok je istovremeno njegov mobitel bio lociran u Zagrebu.

”Nalaz sam napravio na temelju medicinske dokumentacije i pregleda prvooptuženog te i dalje tvrdim da je Rajić raspravno nesposoban. Ne znam točno kamo je u posljednje vrijeme putovao, no govorio mi je da je zbog neučinkovitosti propisane terapije zatražio pomoć nekog travara”, nastavio je vještak.

Da je odlazio fitoterapeutu u Mostar tvrdi i Rajićeva braniteljica Željka Pokupec koja se obvezala sudu dostaviti dokumentaciju o odlascima prvooptuženog u BiH. Uz to, sud je naložio novi pregled Rajića kojeg će obaviti vještaci s Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Iako je sudsko vijeće nakon predočenja Uskokovih snimki predložilo razdvajanje postupka u odnosu na prvooptuženog, Uskok i Rajićeva obrana se nisu složili s prijedlogom. Ukoliko bi se prijedlog prihvatio, sudski proces protiv ostalih okrivljenika bi se konačno nastavio, dok bi se Rajiću, kada postane raspravno sposoban, sudilo zasebno.

Kako je Rajić optužen kao vođa skupine, razdvajanje postupka bilo bi, zbog jedinstva dokaza, komplicirano. Zbog ‘dilanja’ povjerljvim informacijama uz policajce Vjekoslava Drnića, Andreu Kožić, Marka Svalinu, Branka Damjanovića, Tomislava Jerkića, Slavicu Perko i Selmu Abadžić, optuženi su navodni ”mozgovi” organizacije – Vlado Rajić i Igor Mlinar, ali i bivši direktor u Ini Josip Petrović te osječki poduzetnik Željko Biloš. Prije početka suđenja krivnju je priznala policajka iz zagrebačkog odjela gospodarskoga kriminaliteta Anita Zorko pa je osuđena na uvjetnu kaznu.