KANADA: Policajac se infiltrirao u Islamsku zajednicu uz identitet bh. državljanina

Kanadski policijski agent uspio se infiltrirati u islamsku zajednicu u kanadskom gradu Torontu tako što je preuzeo lažni identitet izbjeglice iz BiH, koji se u ratu borio na bošnjačkoj strani, pišu kanadski mediji.

Kanadski televizijski kanal za vijesti Vice News objašnjava da je policajac, čiji identitet ne može biti priopćenje javnosti, najuspješniju akciju imao kada je otkrio terorističku zavjeru Džahanzeba Malika, porijeklom iz Pakistana, koji je, kako tvrde kanadski sigurnosni organi, planirao bombom raznijeti zgradu američkog konzulata u Kanadi.

“Policajac je s Malikom stupio u kontakt putem oglasa u kojem je Malik tražio parketara da mu u stanu namjesti parket. Policajac je Maliku rekao da je iz BiH i da se borio na muslimanskoj strani. Malik je policajcu navodno rekao da je prošao obuku u Al Qaidinom kampu i da se borio u Libiji”, piše Vice News.

Navodi se kako je policajac stekao povjerenje muslimanske zajednice, a posebno Malikovo, koji mu je još i rekao da osim američkog konzulata planira dići u zrak i druge zgrade u centru grada, pišu Nezavisne novine.

Osim toga, agent je rekao da ga je Malik pokušao regrutirati za terorizam, te da je iskazao podršku Islamskoj državi.

“Prema svjedočenju policajca, Malik je rekao da tijelo koje je žrtvovano za Alaha ima prijatan miris tri ili četiri dana nakon pogibije, a da tijelo nevjernika odmah nakon smrti smrdi i počne se raspadati”, navodi taj medijski kanal.

Malik je, kako se ističe, prerušenom agentu rekao da je upoznao talibane i da su oni “najiskreniji ljudi koje je ikad sreo”.

Zanimljivo je, međutim, da kanadske vlasti ne namjeravaju Malika optužiti za terorizam, već su pokrenule sudski postupak s ciljem da ga protjeraju u Pakistan uz obrazloženje da predstavlja prijetnju za nacionalnu sigurnost. Vice News piše da je upravo ta činjenica Anseru Faruku, Malikovom odvjetniku, apsurdna, javljaju Nezavisne.

“Protiv Malika su pokrenute fenomenalno ozbiljne optužbe. A što vi radite? Čovjeka želite pustiti da ode? To je apsurdno”, rekao je odvjetnik Vice Newsu.

Saslušanje Malika održano je u utorak, a, kako navode kanadski mediji, nastavak procesa zakazan je za narednu srijedu.

more recommended stories