BRUTALNO OBMANJIVANJE JAVNOSTI Huffington Post piše da je propali Dayton u top 10 mirovnih sporazuma

Daytonski mirovni sporazum, kojim je završen rat u BiH, a koji je 2002-e godine zapravo pogažen Petritschevim amandmanima otkada je BIH u konstantnoj političkoj krizi, jedan je od deset najuspješnijih mirovnih sporazuma u suvremenoj povijesti, mrtva hladna piše jedna od najuticajnijih američkih političkih web stranica Huffington Post, sa središtem u Chicagu.

HP pojašnjava da je stavljanjem potpisa na sporazum između vođa u BiH, Srbiji i Hrvatskoj završen najgori rat u Europi poslije Drugog svjetskog rata u kojem je, kako navode, život izgubilo sto tisuća ljudi, a dva miliona pobjeglo iz svojih domova.

“Dejtonskim sporazumom uspostavljeni su politički entiteti Srba s jedne i muslimana i Hrvata s druge strane, uz pokroviteljstvo centralne bh. države. Sporazum je hvaljen zato što je zaustavio sukob, iako nije uspio prevladati duboke nacionalne podjele”, navodi se u članku.

Podsjećaju da je Alija Izetbegović, pokojni predsjednik BiH, rekao da je sporazum “gorka, ali korisna pilula”.

“Danas BiH ima slabu središnju vladu, dok su njene političke komponente zadržale vlastite zastave, himne, kao i vlastitu verziju povijesti”, piše ovaj portal.

Prema njihovoj verziji, do rata je došlo tako što je BiH željela otcjepljenje od Jugoslavije, što je izazvalo borbu za kontrolu nad teritorijima između Srba, Muslimana i Hrvata. Oni navode da su Srbi počinili sustavna ubijanja Bošnjaka, posebno u Markalama i Srebrenici, što je, kako oni kažu, dovelo do intervencije međunarodne zajednice.

“NATO snage su bombardirale srpske položaje, a američki, europski i ruski vođe su doveli zaraćene strane za isti stol u Daytonu, Ohio, u studenom 1995. godine, a sporazum je potpisan mjesec dana kasnije”, ističe HP.

Osim daytonskog mira, HP je u povijesne mirovne sporazume uvrstio i mir između Izraela i Egipta 1979. godine, zatim u El Salvadoru 1992. godine, te u Južnoj Africi godinu dana kasnije.

Navode i sporazum u Guatemali iz 1996. godine, Tadžikistanu iz 1997, te Sjevernoj Irskoj naredne godine.

Tu su još i sporazumi u Papui Novoj Gvineji, Liberiji i Nepalu, navodi ovaj portal.