Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Kako znamo da proustaškog i krimofilnog Tomića nije napao pošteni antifašist iz BIH?

Must Read

Svakako je katastrofalno da bilo koga, pa i Tomića, bilo tko napada za javno napisanu riječ, Mislimo na fizički napad. I pridružujemo se osudama onih koji su stali u Tomićevu obranu. Smatramo da je odgovor ministarstva kulture RH loš , nedemokratski i neciviliziran. No želimo skrenuti pozornost na to da Tomića nije nužno napao desničar. Budući da Tomić, kad je u pitanju BIH nije stajao na strani antifašizma. Nego upravo na onoj suprotnoj. Ako ga jenapao antifašist iz BIH , po onoj smrt fašizmu, i taj napad osuđujemo, no RH javnost treba znati kako je Ante, iz Prološca, u BIH radio upravo ono što danas nabacuje Hasanbegoviću – javno simpatisao proustašku vladu Federacije BIH.

Budžetlije 2016 poslali su otvoreno pismo u znak protesta zbog kontroverznog priopćenja Ministarstva kulture povodom fizičkog napada na pisca i kolumnista Ante Tomića.

Budžetlije u svom pismu insinuiraju da je Tomić žrtva napada rigidne desnice, no zaboravljaju da se Tomić nije zamjerio samo ustašoidima nego i onima na potpuno drugoj ideološkoj strani.

Kako naime RH kulturnjaci znaju da Tomić nije nastradao od antifašističkog revolta budući da je pune četiri godine u susjednoj Bosni i Hercegovini podržavao  bosansku verziju pakta ribbentrop-molotov, tj koaliciju ustaša i nacionalsocijalista iz Sarajeva uz korumpirane Lijanoviće.

U to vrijeme naime Tomić je napadao sve Hrvate u BIH koji su se usudili kritizirati Pavelićeve biste u uredima nove koalicije, ismijavao je Hrvate antifašiste, kojima je smetao portret ustaše Blaža Kraljevića u uredu nametnutog hrvatskog člana predsjedništva Željka Komšića, i napado je pojedince koji su se usudili pisati protiv korupcije Jerke Lijanovića i Zlatka Lagumdžije.

Tomić je gušio i medijske slobode u BIH podržavajući režimsku kuću FTV koja je bila pod direktnim uređivanjem SDP-a.

Podršku Ustašama, korupciji, revitalizaciji fašizma, i bošnjačkoj majorizaciji uz Antu Tomića, davali su i ustašoidni dvojac Predrag Lucić i Boris Dežulović koji su otvoreno podržavali i podržavaju proustaški HSP i njegov ulazak u Vladu FBIH,  te čitav niz ustašoidnih NGO organizacija iz BIH koji su se za potrebe reustašizacije BIH društva proglasili čuvarima države.

U novije vrijeme Lucić i Dežulović, počeli su podržavati i Karadžićev pročetnički SDS u Republici Srpskoj, stranku koja otvoreno koketira s četničkom simbolikom u svojim govorima i javnim izričajem, a sve kako bi iz RS-a makli s vlasti Milorada Dodika, političara koji smeta unitarnom Sarajevu a koji je startao kao Markovićevac 90-ih i trenutno je jedini lider u BIH čija stranka nije sudjelovala u ratu niti baštini četničko naslijeđe.

Stoga je neshvatljiv njihov salto mortale u Hrvatskoj budući da su u BIH cijelo vrijeme na strani većinskog nacionalizma, reustašizacije, korupcije i kriminala.

Kolike god su šanse da je Tomića napao kakav zagriženi desničar iz Splita, tolike su šanse da ga je napao i kakav pošteni antifašist iz susjedne BIH.

Mediji u Hrvatskoj inače poptuno prešućuju podršku Feralovaca, Frljića i Tomića većinskom nacionalizmu, veličanje totalitarnih režima, prikrivanje kriminala bivše Vlade HSP-a i SDP-a te podršku režiranim medijima.

Naprosto je nevjerojatno da u jednoj europskoj državi ta grupa plaćenika još uvijek ima imidž liberala, ljevičara i demokrata kada su sva ta načela od 2010-e do 2014-e u BIH izdali.

Pored toga Feralovci, su prikrili i nekoliko bosanskohercegovačkih Lora. Primjerice priču o Dretelju Jedan, onom kojim je upravljala Armija BIH i u kojem su ustaške hrvatske i bošnjačke snage ubijale srpske civile u Hercegovini. Više detalja o tome zna poštovani general i borac za Bosnu Sefer Halilović. Čovjek koji preživjele Hrvate u selu Grabovica u kojem je Armija BIH počinila pokolj, u predizbornoj kampanji naziva “ustašićima” iako je Blaž Kraljević, za vrijeme upravljanja Dreteljom kazao da prizna samo Sefera Halilovića za svog nadređenog.

Sve su to fakti koje je jako lako dokazati no zanimljivo je da dežurni spljetski Pavičići, ljubitelji lijepe riječi Tomić Ante, , NGO ovaj, ili onaj, uporno prešućujekako su “zlanti dečki kroejšn demokracije” u mitskoj “Bosni” prodali dušu vragu. No ovaj put ne samo literarno feralovski nego , faktičn, činjenično i  bukvalno.

Pismo Budžetljia 2016 koji se u šali zovu Kulturnjaci 2016:
„Ministarstvo kulture osuđuje fizičko nasilje i napad na svakog građanina. Ovaj slučaj ujedno podsjeća na važnost odgovornosti za javno izgovorenu i/ili pisanu riječ.“

Ovo priopćenje Ministarstva kulture RH povodom fizičkog napada na pisca i novinara Antu Tomića i njegovog prijatelja otvoreni je i javni poziv na ulični linč svih neistomišljenika i kritičara recentne vlasti, otvoreni napad na slobodu javne riječi, izgovorene i/ili napisane, direktni i nedvosmisleni napad na osnovne demokratske vrijednosti zagarantirane Ustavom RH.

Time Ministarstvo kulture vrši podrivanje samog ustavno-pravnog poretka RH.

Danas je to Ante Tomić, a nakon ovakvog sramotnog priopćenja – sutra ste to možda vi! Prokomentirat ćete poskupljenje dopunskog osiguranja i netko će vas zbog toga napasti, verbalno i fizički. Jer, kad se ulici daje mandat nasilničkog djelovanja, svi građani su moguća meta. To je ostvarenje početka fašizacije društva.

S obzirom na već dosadašnje izjave i postupke ministra Hasanbegovića usmjerene na ograničavanje demokratskih prava i sloboda koje su kulminirale ovim opasnim priopćenjem, tražimo od g. Tihomira Oreškovića hitnu smjenu Zlatka Hasanbegovića s mjesta ministra kulture RH. To je jedini način da g. Orešković izvrši svoju osnovnu zadaću Predsjednika Vlade RH – očuvanje ustavno-pravnog poretka, sigurnosti i demokratskih sloboda za sve građane i građanke RH.

Kulturnjaci 2016

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -