KAKO VAM ZVUČI OVAJ NASLOV: “Amerika odbila Poljsku ponudu aviona Ukrajincima”. Stvaran je…

Pentagon  (SAD) kaže da je prijedlog Poljske da se avioni iz sovjetskog doba prebace u Kijev preko američke baze u Njemačkoj “neodrživ” te su odbili ponudu Poljske Ukrajincima.

Ponovimo. Poljaci nešto nude Ukrajincima. SAD kaže – to ne može. I to ne ide.

Što nam to govori tko je druga strana u ratu u Ukrajini?

Sjedinjene Američke Države odbile su ponudu Poljske da pošalje svoje borbene zrakoplove MiG-29 u Ukrajinu preko američke zračne baze u Njemačkoj, rekavši da je taj prijedlog izazvao “ozbiljnu zabrinutost” za cijeli NATO savez.

Varšava je u utorak dala iznenađujuću ponudu usred opetovanih poziva ukrajinskog predsjednika Volodymyra Zelenskyyja za još ratnih zrakoplova kako bi se popunilo zračne snage njegove zemlje dok se brani od invazije ruskih snaga.

Poljski plan predlaže da se borbeni avioni MiG-29 ruske proizvodnje isporuče u američku bazu u Ramsteinu u Njemačkoj, a zatim da budu raspoređeni u Ukrajinu.

No, glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da izgledi za let zrakoplova iz baze SAD-NATO u zračni prostor koji je u sukobu s Rusijom iznad Ukrajine izaziva ozbiljnu zabrinutost za cijeli NATO savez.

“Nastavit ćemo se konzultirati s Poljskom i našim drugim saveznicima u NATO-u o ovom pitanju i teškim logističkim izazovima koje ono predstavlja, ali ne vjerujemo da je prijedlog Poljske održiv”, rekao je Kirby u priopćenju.

“Jednostavno nam nije jasno da postoji suštinsko obrazloženje za to”, dodao je.

 

Iako je značajan dio ukrajinskih zračnih snaga ostao netaknut od početka rata 24. veljače, i Ukrajina i Rusija pretrpjele su značajne gubitke i niti jedna ne kontrolira zračni prostor iznad zemlje.

Flota ukrajinskih zračnih snaga sastoji se od zastarjelih zrakoplova MiG-29 i Suhoj-27 iz sovjetske ere, te težih zrakoplova Suhoj-25 – a to su jedini avioni koji su ukrajinski piloti mogli letjeti odmah bez dodatne obuke.

I dok je Ukrajina pojačala pozive zapadnim saveznicima da je opskrbe vojnim zrakoplovima, opskrba Kijevu ratnim zrakoplovima predstavlja ozbiljne rizike.

Rusija je upozorila da bi se podrška ukrajinskim zračnim snagama u Moskvi smatrala sudjelovanjem u sukobu i otvorila dobavljače mogućoj odmazdi.

NATO je rekao da ne želi izravan sukob s Moskvom, drugom nuklearnom silom, a američki predsjednik Joe Biden odbacio je slanje američkih vojnika u Ukrajinu da se bore, nešto što je Pentagon rekao da bi se primjenjivalo na trupe na terenu ili u zračne, leteće misije.

Nakon što je Poljska objavila svoju ponudu, američka državna podtajnica za politička pitanja Victoria Nuland rekla je američkim zakonodavcima da je Washington zatečen .

“Prema mojim saznanjima, nije bilo prethodno konzultiranih s nama da su nam planirali dati ove zrakoplove”, rekla je Nuland na saslušanju u Senatskom odboru za vanjske poslove. “Tako da mislim da je to zapravo bio iznenađujući potez Poljaka”, rekla je.

Dok je nekoliko zakonodavaca tražilo da se avioni požure u Ukrajinu, Nuland je odbila obvezati Washington da podrži ili olakša razmjenu.

“Nastavit ću prenositi vrlo snažan dvostranački stav ovog odbora da ovi avioni trebaju doći do Ukrajine”, rekla je panelu. “Postoji niz čimbenika koje treba uzeti u obzir ovdje i postoje pomiješani stavovi među saveznicima, pa čak i unutar administracije.”

Ranije u utorak, britanski ministar obrane Ben Wallace rekao je da će njegova zemlja stajati uz Poljsku ako joj preda avione, ističući da bi se mogla suočiti s “izravnim posljedicama” svoje odluke.

“I da bismo zaštitili Poljsku, pomoći ćemo im u svemu što im treba”, rekao je Wallace za Sky News.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da svaku odluku o isporuci ofenzivnog oružja članice NATO-a moraju donijeti jednoglasno.

“Zbog toga smo u mogućnosti dati svu našu flotu mlaznih lovaca Ramsteinu, ali nismo spremni sami poduzeti bilo kakve poteze jer… mi nismo strana u ovom ratu”, rekao je.

Osim toga, američka vojska najavila je da će premjestiti dvije raketne baterije Patriot u Poljsku kako bi se proaktivno “suprotstavila svakoj potencijalnoj prijetnji američkim i savezničkim snagama i teritoriju NATO-a”.