Published On: Sri, ožu 9th, 2022

Rusija nacionalizira strane tvrtke kako bi spasila radna mjesta

Vladajuća ruska stranka Jedinstvena Rusija je objavila da je vladin odbor odobrio prvi korak prema nacionalizaciji imovine inozemnih tvrtki koje su napustile zemlju nakon uvođenja sankcija zbog invazije na Ukrajinu.

Stranka je priopćila kako je odbor podržao zakon koji omogućava tvrtkama koje su 25 posto ili više u vlasništvu stranaca iz “neprijateljskih država” da dobiju vanjsko upravljanje.

“To će spriječiti bankrote i spasiti radna mjesta”, stoji u priopćenju.

Inozemne korporacije donijele su razne odluke o svom poslovanju u Rusiji nakon napada na Ukrajinu.

Tvrtke poput američkog Forda privremeno su zatvorile tvornice, no neke, poput britanske energetske kompanije BP, obećale su da će u potpunosti napustiti državu.

Jedinstvena Rusija tvrdi da u prijedlogu zakona stoji da tvrtke koje su najavile odlazak iz Rusije mogu odbiti vanjsko upravljanje ako unutar pet dana nastave svoje aktivnosti ili prodaju svoje udjele, s uvjetom da se održe poslovanje i zaposlenici.

Ako to ne učine, sud će imenovati privremenu upravu na tri mjeseca, nakon što će udjeli nove organizacije biti stavljeni na aukciju, a stara će biti likvidirana, prenosi Index.

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
ŠkrabaloCG
ŠkrabaloCG
5 mjeseci prije

EU: Nećemo zabraniti uvoz ruskih energenata, ne pratimo Bajdena po ovom pitanju

Evropska unija neće zabraniti uvoz energenata iz Rusije, rekao je Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za međunarodne poslove i bezbednosnu …

Mećanje
Mećanje
5 mjeseci prije

Potezi očajnika za održanjem kakvoga takvoga standarda. Ali mrak u ratnim odlukama je teška mora za ekonomiju Roše. Oklen i kako i od čega nabaviti repromaterijal za daljnju proizvodnju ? Rubalj neumitno ide na glavu. Osjetio je to i Tayip sa svojom lirom, pa promijenio kurs kabadahaluka u drugom pravcu.

ŠkrabaloCG
ŠkrabaloCG
5 mjeseci prije

Pripremao se godinama? Kako Putin može sebi da priušti rat u Ukrajini

Kako ruski predsednik Vladimir Putin može sebi da priušti troškove, i direktne i indirektne, novog rata u Ukrajini?

Rezerve ruske centralne banke sada iznose rekordnih 640 milijardi dolara, piše Forbs. To je ekvivalent 17-mesečnim ruskim prihodima od izvoza, a nastavljaju i da rastu, zahvaljujući skoku cena nafte i gasa.

Fosilna goriva

Naime, Rusija izvozi oko pet miliona barela sirove nafte dnevno, plus 2,5 miliona barela dnevno rafinisanih naftnih proizvoda, što prema firmi Cowen& Co, znači da na nju otpada oko 10 odsto svetske trgovine naftom. Kako je cena nafte tipa „brent“ dostigla osmogodišnji maksimum danas jer je ugovcarana po 88.88 dolara, to znači da Rusija ima dnevno više od 600 miliona „petrodolara“.

Povrh toga, izvozi 650 miliona kubnih metara prirodnog gasa vrednog još 400 miliona dolara dnevno po današnjim, uvećanim cenama gasa u Evropi.

Važno je i to što se više ne može govoriti o ruskim prihodima od fosilnih goriva samo kao o „petrodolarima“, jer je Putin naporno radio na tome da „dedolarizuje“ privredu. Sada već daleke 2013. Rusija je primala dolare za 95 odsto svog izvoza u Brazil, Indiju, Južnu Afriku i Kinu. Danas, nakon decenije „dedolarizacije“, samo 10 odsto njene trgovine otpada na „zelembaće“.

Alternativa SWIFT-u

Putin je 2015. Nakon uvođenja sankcija SAD kreirao i novi sistem za proces plaćanja, platformu Mir, kao zamenu za Društvo za svetsku međubankarsku finansijsku telekomunikaciju, ili SWIFT, o kome se toliko govori ovih dana jer američki predsednik Bajden preti isključenjem Rusije iz njega. Ona je danas povezana čak i na Epl pej, dodaje Forbs.

Zlato

Putin je sve više zamenjivao dolare u trgovini zlatom. Od rekordno niskih zaliha 1995. Godine kada su iznosile samo dve milijarde dolara, Rusija je nagomilala do danas zlato vredno skoro 130 milijardi, što čini 20 odsto njenih ukupnih rezervi. To je ekvivalent oko 72 miliona zlatnika od jedne unce. Samo SAD, Italija i Nemačka imaju više zlata.

Iako Rusija dosta zlata dobija iz rudnika, kao i platine i paladijuma, jedan deo toga potiče i od prijatelja poput Venecuele, koja je 2019. Navodno utovarila 20 tona u ruski Boing 777, piše Forbs.

Rublja i dug

Prema profesoru ekonomije Univerziteta Džon Hopkins Stivu Hankeu, ruska centralna banka pokazala je zavidnu kompetenciju u upravljanju kursom rublje. Od 2016. godine se drži stabilno na 0,13 prema dolaru, mada je oslabila oko osam procenata tokom dosadašnje krize u Ukrajini.

Jasno je da je Putin taj novac investirao u svoju vojsku. Potrošnja na odbranu skočila je na maksimum od 90 milijardi dolara godišnje 2013, pred invaziju na Krimu, a 2020. iznosila je 60 milijardi dolara, prema podacima Svetske banke

To je “sitniš” u poređenju sa vojnom potrošnjom SAD (780 milijardi dolara) ili Kine (250 milijardi), ali Rusija troši na vojsku veći procenat svog BDP-a, čak četiri odsto. Putin bi verovatno mogao i to da poveća: prema podacima banke BNP Pariba, ruski javni dug je 18 odsto BDP-a, dok je ukupni spoljni dug te zemlje manji od 30 odsto BDP-a.

Poređenja radi, dug Ukrajine iznosi 80 odsto BDP-a, a Sjedinjenih Država više od sto procenata.

https://www.b92.net/biz/vesti/svet/pripremao-se-godinama-kako-putin-moze-sebi-da-priusti-rat-u-ukrajini-2111870

Last edited 5 mjeseci prije by ŠkrabaloCG
legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
5 mjeseci prije

Ocajnicki potez zlocinca u pokusaju da ublazi ekonomske propasti bez presedana.
Rusija je definitivno upropastena i lansirana u 19.vijek.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
5 mjeseci prije

Bokoharame. Pogledaj vaš kalendar. Vi ste još u 15. vijeku. Po svemu.