Published On: Pon, velj 17th, 2014

KAKO SE VRATITI KUĆI: BSP , pokušaj hrvatovanja, klapa dva….

U Travniku je održan Deseti divan  Glavnoga stana proustašije iz Bošnjačke stranke prava BiH. Na sjednici pored teme organizacijskoga profiliranja stranke na cijelome dunjaluku BiH, koje se odvija kako rekoše na fantastićan način, glavnom tačkom je bila trenutna situacija u BiH i to prije svega uzroci koji su do toga doveli kao i BSP- ovi prijedlozi za prevazilaženje ovakve situacije.

BSP BiH u potpunosti podržava proteste građana širom BiH koji su opravdano pokazali svoje nezadovoljstvo stanjem u koje ih je dovela stranačka vladajuća oligarhija koja bezočno 20 godina misli samo o sebi i svojima uskim skupinama.  Koliko je licemjerna ova rečenica najbolje dokazuje činjenica da su recidivi pravaštva i dalje dio izvršne vlasti u FBIH: Budimir, Čamber i Krajina nisu gore došli ukazom nikog drugog nego Zvonke Jurišića dok Jurišićev šura i dalje sjedi u nadzornom odboru federalnih terminala.  Jurišić očito smatra slabo ubrojivima birače od kojih se nada glasovima.

Na ovakav način oni su uništili cijele društvene segmente kaže Zvonka,  i napravili strukturu koja je u svojoj biti grešna jer su u potpunosti zaboravili i na opće dobro i na socijalnost i na solidarnost kao temelj pravednoga odnosa u društvu. O socijalnosti i solidarnosti kad je u pitanju ZHŽ Jurišić ne govori. Naime nakon njega ostala je jama u proračunu županije duboka ko dvije Jazovke, a biznis koji je tada radio s Lijanovićem još uvijek čeka sudski epilog. Naime dok je u tužiteljstvu ZHŽ-a Jurišićev korumpirani kadar, kojem je pozapošljavao rodbinu prije nego se povukao s mjesta glavnog pljačkaša Županije, teško da će protiv njega biti podignuta iti jedna optužnica. Preduvjet tome bi trebalo biti češljanje visokog sudskog i tužiteljskog vijeća , no na žalost ono u ovim neredima nije zapaljeno.

To je uzrok nezadovoljstva i odnarođenim vladajućim partijskim strukturama narod je odlučio kazati dosta, kaže Zvonka. Ovu rečenicu treba ugravirati na ulazu u Posušje. Ko o čemu Jurišić o odnarođenosti!

Koji narod je odlučio reći dosta, Zvonka  očito obolio od jurišićisa, neće da kaže.

Oni koji ova događanja nazivaju državnim udarom, a to vrlo zanimljivo, pored SDA i SDP-a, čini i HDZ, oni koji ova događanja žele nacionalno obojiti, kao da nema Hrvata koji nemaju kruha,( a vidjeli smo da ima, recimo na prosvjedu u Mostaru bilo je nekoliko Lijanovićevih savjetnika na federalnoj plaći koji su novinarima iz Hrvatske tvrdili da nemaju za kruh iako su im plaće preko 3000KM,)  a to vrlo zanimljivo čini HDZ, samo govori o njima da još nisu progledali, a i vrlo teško da će progledati jer moraju priznati vlastitu krivicu za kriminal, korupciju i lopovluk i moraju završiti u zatvoru, navode iz BSP-a BiH.

S druge strane BSP BiH prije tri mjeseca na prethodnoj sjednici Glavnoga stana jasno uviđajući stanje u društvu i nepravičan ustroj Daytonske BiH poglavito glede (poglavito glede! zakon:)) prava i položaja hrvatskoga naroda, onog istog naroda čiji politički stav BSP-u ne predstavlja nikakav imperativ djelovanja,  jasno se opredijelio za takav preustroj Federacije BiH gdje bi se reducirao broj županija na način da se ustroji vele-županija s hrvatskom većinom. Ovlasti vele-županije bi bile sve postojeće ustavom definirane ovlasti sadašnjih županija kao i ovlasti koje su po sadašnjem ustavu podijeljene između županije i Federacije BiH. Na Federaciji BiH bi ostale ovlasti koje su po sadašnjem ustavu isključivo u njezinoj nadležnosti.   Jurišić govori o uvezivanju ZHŽ-a i HBŽ-a te stvaranju miješane županije od Neuma do Travnika te utapanju Posavske županije u Tuzlansku, nešto što bi mu svaki Bošnjak isti tren potpisao.

Svakako da ovo po BSP BiH nije konačno rješenje za hrvatski narod u BiH jer kao političari svjesni i dostojni narodne slobode smatramo da hrvatskome narodu u BiH pripada najveći oblik političke autonomije, a to je onaj republikanskoga tipa i opsega. Međutim, kako je HDZ BiH prodavao hrvatsku slobodu tko se god pojavio kao kupac na ovome brdovitome Balkanu u zadnjih 20 godina i s obzirom na situaciju koja je iz toga proizašla da se Hrvati u BiH nalaze u obespravljenome stanju to smo u ovome trenutku opredijelili za vele-županiju s hrvatskom većinom kao moguće pragmatično prolazno rješenje, a ne kao konačno stanje, ističu iz BSP-a.

Otkud bošnjačkim strankama nagli interes za položaj Hrvata u FBIH nije jasno. Jurišić je prvi bošnjački političar koji se krenuo baviti hrvatskim pitanjem a za nadati se da će za njim i ostale bošnjačke stranke krenuti sa svojim prijedlozima. Svakako da je prijedlog bošnjačkih pravaša zanimljiv i lijepo je i od Bošnjaka što ne razmišljaju samo o sebi. No bio bi red da se prvo zabave samima sobom. Nek Hrvatima ostave da sami artikuliraju svoje političke stavove kroz građanske plenume ili preko svojih političkih predstavnika. Zvonko Jurišić i njegova stranka ili točnije ono što je ostalo od nje su  politička prošlost. Zadnji je čovjek na svijetu koji treba predlagati nekakva rješenja za Hrvate u BIH. Zašto? Zar na to treba uopće odgovor?

Ćane Primorac na kraju konferencije za novinare kazao je kako se u BIH mora više jesti riba. Da su građani BIH više jeli ribu manje bi se ratovalo a davno bi došli do novog ustava. Založio se i za ukidanje opskurnog običaja borbe bikova, i to na cijelom teritoriju BIH.

poskok.info