Published On: Pon, velj 17th, 2014

SIPA provjerava sumnjive nevladine organizacije

Pripadnici SIPE provjeravaju rad više od 15 islamističkih nevladinih organizacija u Federaciji BiH u vezi sa mobilizacijom i otpremanjem građana BiH na svjetska ratišta, prvenstveno u Siriju.

Među sumnjivim udruženjima su “Svitanje” iz Sarajeva, Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport (AKOS) i “Put znanja” iz Zenice, te “Poziv u raj”, “Servis za kreativna rješenja” i “Oaza” iz Tuzle, piše “Glas Srpske”.

Tu su i “Srce Cazina” iz Cazina, “Solidarnost” i Međunarodni forum solidarnosti (EMAUS) iz Bihaća, “Izvor Selsebil” iz Živinivca i “Dirxem” iz Sanskog Mosta, rekao je sugovornik lista upućen u ove provjere.

“Dirxem” novcem dobivenim od islamističkih fondacija financira i rad srodnih udruženja “Život”, “Iskre”, “Solidarnost” iz Bihaća, “Aktiv” i “Sadaka” iz Bužima, “Atis” iz Sanskog Mosta i “Vitan-domovina” iz Krupe.

Isti izvor navodi da je riječ o organizacijama nastalim uglavnom od onih čiji je rad ranije bio zabranjen, ističući da je već provjeren rad nekoliko ovih organizacija i da su uzete izjave od njihovih predstavnika.

On je rekao da se akcija nastavlja i da će biti provjerene sve organizacije koje su pod sumnjom da borce iz BiH šalju u najradikalniju grupu “Islamska država Iraka i Šama” za koju njeni osnivači tvrde da je nova Al Qaeda.

Pojedine organizacije do sada su najviše boraca iz BiH poslale na sirijsko ratište i u Afganistan.