Published On: Pon, tra 17th, 2017

Kako moć Turske udaljiti od nadzora Turaka iliti “Rukom civilne politike deciviliziramo zemlju”

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan čestitao je turskom narodu na referendumskoj odluci i potpori prijedlogu ustavne reforme koji je ranije prošao kroz parlamentarnu proceduru, te poručio kako je ova ustavna promjena važna, obzirom da se prvi put u povijesti Republike Turske rukom civilne politike mijenja sustav vođenja države.

“Prema neslužbenim rezultatima, s oko 25 milijuna glasova ‘za’, odnosno razlikom od oko million i 300 tisuća glasova prihvaćene su ustavne promjene”, rekao je Erdogan, te dodao:

“Bez obzira na to kako je ko glasao, zahvaljujem svima koji su izašli na biračka mjesta i obavili svoju građansku dužnost.”

Naglasivši kako je narod Turske danas donio odluku o političkom sustavu koji je predmet rasprava već dva stoljeća, Erdogan je kazao kako to nije obična odluka, već kako je to važna odluka o promjeni sustava.

“Uvijek je lako braniti postojeće, a teško braniti ispravnost novog. Mi smo, hvala Bogu, uspjeli ovo teško”, kazao je Erdogan.

Naglasio je kako je turski narod današnjim glasovanjem na referendum još jednom pokazao svoju zrelost, te da je donio povijesnu odluku.

Dodao je kako je “ovo je pobjeda cijele Turske. Posebno zahvaljujem građanima koji su glasali izvan Turske, jer znamo kroz što su sve prolazili”.

“Kao što sam i danas nakon glasovanja rekao, ove ustavne promjene nisu bilo kakve promjene. Ovo je različito i ima poseban značaj. Po prvi put u povijesti voljom parlamenta i našeg naroda napravljena je ovako značajna promjena. Ranije su naši ustavi i sustavi vođenja države određivani u izvanrednim situacijama poput Rata za neovisnost ili u razdoblju državnih udara. Mi po prvi put u povijesti naše Republike u potpunosti rukom civine politike mijenjamo sustav vođenja države. u tom smislu je to vrlo bitno “, poručio je Erdogan.

Istaknuo je kako njegova zemlja nakon referenduma nastavlja putem progresa te da će u budućnosti napraviti još veće korake.

Nakon konferencije za novinare, Erdogan se obratio i okupljenim građanima u istanbulskoj četvrti Sariyer. Tom prigodom zahvalio se na podršći, te se ponovno dotaknuo i pitanja ponovnog uvođenja smrtne kazne u Turskoj.

Naglasio je da će to biti prva tema o kojoj će razgovarati s čelnicima političkih partija, od kojih su Binali Yildirim i Devlet Bahceli ranije potvrdili da će u parlamentu podržati to pitanje.

“Čini mi se da je i Kemal Kilicdaroglu govorio da će podrzati to pitanje, ali ako to i ne učini raspisaćemo novi referendum i pitati narod”, zaključio je Erdogan.

Vrhovna izborna komisija Turske (YSK) saopćila je da je prebrojano 99,33 posto biračkih listića i da je 51,36 posto birača podržalo provedbu seta ustavnih reformi i uvođenja predsjedničkog sustava, dok se 48,64 posto birača izjasnilo protiv.