Published On: Pon, tra 17th, 2017

JEDAN JE AMIR: Tužiteljstvo nije pribavilo niti jedan čvrst dokaz protiv Zukića

Na saslušanju danas pred Općinskim sudom u Sarajevu Amir Zukić se izjasnio da nije kriv ni po jednoj točki optužnice Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Odvjetnik Amira Zukića smatra da Tužiteljstvo nije pribavilo niti jedan čvrst dokaz da je Zukić počinio ono što mu se stavlja na teret, da je bez osnovane sumnje optužen i da je optužen na temelju indicija, te da nije postojao zakonski temelj za određivanje tromjesečnog pritvora pod najtežim uvjetima izolacije.

– Temeljem netočnih i paušalnih navoda u državi utemljenoj na vladavini prava – pravnoj državi, nitko se ne može optuživati. Optužnica, sa svim svojim započetim, a nedovršenim činjeničnim i pravnim ekstenzijama, utemeljena je na konstrukcijama.

U Optužnici Tužilaštvo KS nije ponudilo niti jedan dokaz da je Amir Zukić od bilo koga tražio, ili da je primio bilo kakav novac – niti da je bilo kakvu korist za sebe ostvario – navodi se u priopćenju odvjetničkog tima obrane Amira Zukića.

Ističu da nijedan od brojnih saslušanih svjedoka nije potvrdio navode iz optužnice, čak naprotiv, svjedoci uopće ne spominju Amira Zukića niti ga dovode u bilo kakvu vezu s kaznenim djelom.

– Pola optuženih koji su u istom postupku Amir Zukić uopće ne poznaje i prvi put ih je vidio u sudnici. Kako li se s njima, onda, udružio? Tužiteljstvo je kao dokaz za provođenje predložilo na stotine presretnutih razgovora i SMS poruka, a da niti iz jedne poruke i presretnutog razgovora se ne vidi da je Amir Zukić uradio bilo što od onoga što mu se stavlja na teret – tvrdi Odvjetnički tim.

Obrana smatra da su optuženje i pritvor u potpunosti nezakoniti.

– Amir Zukić je optužen za djelo koje se popularno zove “trgovina utjecajem”, koje u vrijeme počinjenja uopće nije postojalo u Kaznenom zakonu FBiH. Postavlja se pitanje po kojim pravnim uzusima je moguća retroaktivna primjena zakona – čime je i pravna sigurnost dovedena u pitanje.

Tijekom pretresa stana obitelji Zukić u Sarajevu, postupajući po naredbi Tužiteljstva, ovlašteni inspektor MUPKS koji je rukovodio akcijom čak je posegnuo i za fizičkom silom protiv Zukićevog odvjetnika, a šta li su tek spremni učiniti njemu? Time su grubo ugrožena Zukićeva prava na obranu i komunkaciju s njegovim slobodno izabranim odvjetnikom.

Protivno zakonu, inspektori MUP KS su prije pretresanja stana u poslijepodnevnim satima 17. veljače, ispitivali maloljetnu djecu Amira Zukića bez prisustva ili obavijesti jednog od roditelja -navodi se u priopćenju.

Odvjetnički tim obrane Amira Zukića napominje da je Tužiteljstvo sukladno zakonima i propisima o imunitetu, bilo obavezno da prije prve istražne radnje pribavi odobrenje od nadležnog Općinskog suda u Sarajevu, a što, kako navode, nikada nije učinjeno, čime je na štetu vladavine prava , ne samo Zukića, počinjen neotklonjiv tužilačko propust što ima za posljedicu da su nezakonite sve istražne radnje i iste nikada ne mogu konvalidirati.

Amir Zukić se tereti i za nedozvoljeno držanje oružja koje je pronađeno u staroj obiteljskoj kući, u kojoj Zukić ne živi i koju ne koristi više od 25 godina.

– U pitanju je napuštena kuća u kojoj nakon smrti roditelja nitko ne živi, ​​a postoje dokazi da je pronađeni pištolj pripadao njegovom ocu koji je umro prije četiri godine. Nasljednik obiteljske kuće nije samo optuženi Amir Zukić već i njegov brat kojeg Tužiteljstvo ne tereti.

Agresivnim pristupom prema javnosti, a pod krinkom borbe protiv korupcije i borbe za vladavinu prava – Tužiteljstvo i MUP KS demonstrirali su grubo korištenje represivnog i instrumentaliziranog pravosudnog aparata na način da služe kao produžena ruka politike i interesnih skupina – ističe se u priopćenju.

Odvjetnički tim obrane postavio je pitanje zbog čega u čitavoj pritvorskoj jedinici KPZ Zenica Amir Zukić ima najteži “drakonski” pritvorski status.

– Samo njemu nije dozvoljena bilo kakva komunkacija s djecom i suprugom, niti telefonski, niti posjetom. Poštivanje ljudskih prava i vladavina prava ne mogu se graditi revolucionarno – etatističkim mjerama preko instrumentalizirane policije i pravosuđa, na način da se tako provode političke čistke.

Vjerujući u pravosudni sustav ove zemlje, nadamo se da će Ustavni sud BiH kojem je obrana podnijela apelaciju zbog svega naprijed navedenog utvrditi sve opisane povrede prava Amira Zukića i izdati nalog za puštanje na slobodu – kaže se na kraju priopćenja odvjetničkog tima obrane Amira Zukića.