Kako izgleda vlasnik Lidla? Kad su ga novinari krenuli tražiti, bili su šokirani!

Najbogatiji Nijemac ujedno je i jedan od najtajanstvenijih ljudi, pa tako ni magazin Forbes nema fotografiju milijardera Dietera Schwarza, vlasnika Lidla.

Nikad nije davao intervjue niti je želio sudjelovati u javnom životu. Ni u rodnom gradu mnogi ga susjedi ne bi prepoznali kad bi ga vidjeli na ulici. Brojni njemački mediji pokušali su doći do njega ili nekoga iz njegove okoline, no naišli su na “zid šutnje”, piše El Pais.

Takva tajnost vrlo podsjeća na onu koju je nekoć oko sebe čuvao španjolski poduzetnik Amanzio Ortega, vlasnik brojnih marki, uključujući Zara. No Schwarz je uspio zadržati tu tajnost čak i u vrijeme kada je došlo do širenja društvenih mreža.

Diskrecija nije tako rijetka pojava za njemačke milijardere, pa je vlasnik suparničkog lanca Aldi za medije “nedostižan”.

I on i njegova obitelj. Schwarzova tajnost “kriva” je za njegov karakter, ali i za strah od otmice s kojom se suočila obitelj osnivača Aldija sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Međutim, neke su informacije o vlasniku Lidla poznate. Rođen je 1939. u Heilbronnu. Njegov se otac bavio trgovinom na veliko voćem zajedno s partnerom, koji se prezivao Lidl. Nakon završene srednje škole počeo je raditi s ocem, a obitelj Schwarz otvorila je prvo tržište 1973. godine, po uzoru na Aldu, koja se već širila u Njemačkoj, nudeći niske cijene i široku paletu proizvoda, piše Mondo.

Budući da nije želio koristiti svoje prezime, jer na njemačkom znači “crno” i može biti asocijacija na crno, odlučio je upotrijebiti prezime očeva partnera, kratko i jasno – Lidl.

Četiri godine nakon otvaranja prvog tržišta, Lidl je već imao lanac od 33 trgovine. 1977. Jozef Schwarz je umro, a njegov je sin Dieter postao šef tvrtke.

Danas njegovo carstvo ima 11.200 trgovina u 29 zemalja svijeta.

Njemačka televizija ZDF nedavno je emitirala prilog o povijesti Lidla koji je započeo rečenicom:

“Dieter Schwarz, fenomen, duh.”

Novinari iz te kuće otputovali su u njegov rodni grad kako bi pitali mještane prepoznaju li ga na jednoj od rijetkih fotografija, ali većina je samo odmahnula glavom.

more recommended stories