Subota, 22 lipnja, 2024

KAKO IZGLEDA LICE MAJORIZACIJE KADA DODIRNE DNO LICEMJERSTVA: Evo ovako

Must Read

SDA insistira da se iz svake županije odnosno kantona bira najmanje jedan izaslanik iz svakog konstituitivnog naroda, potvrdio je za jednu sarajevsku televiziju, dopredsjednik SDA i zamjenik predsjadatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, ističućikako HNS odnosno HDZ prijedlog diskriminira Hrvate iz Sarajevske županije iz koje se ne bi birao ni jedan Hrvat u Federalni dom naroda.

Riječ je o odredbi Izbornog zakona koju je Ustavni sud BiH proglasio neustavnom upravo zato jer je narušavala jednakopravnost konstitutivnih naroda. Zahvaljujući toj odredbi bošnjački su zastupnici iz većinski bošnjačkih županija birali i do trećine Hrvata u Klub naroda Federalnog parlamenta i dvije trećine Srba, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

Ovo im je omogućavalo ne samo izbor Vlade FBiH bez legitimnih predstavnika Hrvata, što se dogodilo u dva navrata, (i Srba) već i pretvaranje  Doma naroda, čija je funkcija osiguranje ustavne jednakopravnosti konstitutivnih naroda, u drugi građanski dom, koji bi potvrđivao volju bošnjačke većine, pretočene u zakone i druge odluke, u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Hrvatima u takvim okolnostima ostajala bi samo mogućnost, ukoliko imaju dvotrećinsku većinu pokretanje pitanja vitalnog nacionalnog interesa pred Ustavnim sudom FBiH.

Nije, dakle, Šefik Džaferović zabrinut što po HNS-ovom prijedlogu Hrvati iz Sarajeva neće imati svog predstavnika u Domu naroda FBiH, jer zbog svoje malobrojnosti nisu ni do sada mogli izabrati ni vijećnika u Općinsko vijeće ni jedne od sarajevskih općina, a kamoli zastupnika u Skupštinu Sarajevske županije, da bi on onda mogao biti izabran u Hrvatski klub Doma naroda Parlamenta FBiH, već zato što Bošnjaci neće više moći birati Hrvate iz Sarajeva i Goražda. I što se Bošnjaci izabrani u kantonalne skupštine neće moći preko noći proglašavati Hrvatima da bi onda automatizmom postajali članovi hrvatskog kluba u Domu naroda Federalnog parlamenta i bili svojevrsni “trojanski konjevi” bošnjačkog hegemonizma.

HNS-ov prijedlog, već usvojen u Domu naroda Parlamenta BiH, kojeg će bošnjačke stranke, izvjesno je oboriti u Zastupničkom domu državnog parlamenta, predviđa da svaki od konstitutivnih naroda- Bošnjaci, Hrvati i Srbi na proporcionalan način budu predstavljeni u federalnom domu naroda. Taj model omogućava ne samo Hrvatima već i Srbima da izaberu svoje predstavnike. I u tom “grmu leži zec”. Bošnjaci više ne samo da ne bi mogli birati trećinu Hrvata, već ni većinu Srba u Dom naroda, a to znači kako bi izgubili dominaciju u drugom zakonodavnom domu.

Taj model koji osigurava ustavnu ravnopravnost naroda, SDA i drugim bošnjačkim strankama ne odgovara kao što im ne odgovara ni HNS-ov model koji onemogućava Bošnjacima da izaberu uz bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Prijedloge koji praktično osiguravaju ravnopravnost naroda i onemogućavaju pretvaranje Federacije BiH, izvorno hrvatsko-bošnjačkog u bošnjački entitet Džaferović, kao i drugi dužnosnici bošnjačkih stranaka nazivaju “daljnjom etničkom podjelom”. Ta sintagma prevedena s bošnjačkog političkog na hrvatski jezik znači- ravnopravnost naroda./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -