KAKAV PERVERZNJAK JE TAJ BOŽINOVIĆ : Ovu rusku bombu pet mjeseci držao je u splitskom zatvoru…

Vijeće splitskog Županijskog suda odlučilo je u svom trećem vijećanju da neće odobriti izručenje 35-godišnje ruske modne dizajnerice Darije Falk u Ukrajinu. Falk je pet mjeseci bila u zatvoru u Splitu, piše Slobodna Dalmacija. Danas je puštena na slobodu iz istražnog zatvora, javlja Telegram.

Falk je uhićena 11. kolovoza na granici kad je iz Austrije, gdje ima stalno prebivalište, došla na ljetovanje u Hrvatsku. Uhićena je temeljem međunarodne crvene Interpolove tjeralice, koju je raspisala Ukrajina. Ta zemlja optužuju 35-godišnjakinju da je 2017. u Odesi na prevaru ukrala nekoliko šivaćih strojeva vrijednih oko 20.000 eura.

Majka je dvoje djece od pet i devet godina, koja se trenutno nalaze s ocem u Austriji.

Splitski Županijski sud je u listopadu 2022., dva mjeseca poslije uhićenja, donio odluku da se Ruskinju izruči Ukrajini premda su u Odesi, gdje je istražni zatvor, svakog dana padale bombe. Dizajnerica se žalila te je Vrhovni sud prihvatio žalbu pa vratio slučaj u Split. Sud u Splitu je prošli mjesec ponovno donio istu odluku, a Ruskinja se opet žalila.

Odvjetnica Ruskinje: Nije jasno zašto Vrhovni sud nije preinačio odluku

Ni nakon te žalbe Vrhovnom sudu stvari se nisu pomaknule. Odvjetnica Ruskinje Lidija Horvat za Danas.hr kaže da nije jasno zašto Vrhovni sud nije preinačio odluku.

“Vrhovni sud je opet prihvatio njezinu žalbu podnesenu protiv rješenja Županijskog suda u Splitu od 15. prosinca 2022. i ukinuo njihovo rješenje da se ona izruči Ukrajini, ali je predmet opet uputio tom istom sudu na ponovno odlučivanje.

Nije nam jasno zašto Vrhovni sud nije preinačio odluku, mogli su i ne znam zašto to nisu napravili. Sad se opet sve vraća na splitski sud”, rekla je.

“Psihički je loše”

Austrija je odluku o izručenju odgodila zbog ratnog stanja. U Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima (ZOMPO) piše da sud može odbiti zamolbu za izručenje ako se može opravdano pretpostaviti da bi osoba čije se izručenje traži bila, ako se izruči, kazneno gonjena ili kažnjena zbog svoje rase, vjeroispovijesti, političkih uvjerenja, državljanstva ili pripadnosti određenoj društvenoj skupini.

“Izručenjem bi potencijalno njen život bio doveden u opasnost. Čujemo se stalno, psihički je jako loše, teško joj pada odvojenost od djece, a pogotovo što se ne nazire kraj rješavanju njezinog problema. Ukrajina ju traži zbog navodne prevare od nekih 20.000 eura, i to za razdoblje kad je radila kao modna dizajnerica u toj zemlji.

Navodno je ona otuđila neke krojačke strojeve. Zanimljivo je to da je prijavitelj bliski prijatelj oca njezinog bivšeg muža, a da je muž pak pravomoćno osuđen za obiteljsko nasilje i za nanošenje tjelesnih ozljeda njoj 2018. godine”, rekla je odvjetnica Horvat za Danas.