Published On: Ned, svi 19th, 2013

Kafić donosi pare a ne tvornica

Više od 1.000 takvih poduzetnika je od Nove godine izašlo iz posla. Ako je suditi po broju otvorenih radnji, profit je moguće ostvariti držanjem tezge na pijaci, ulaganjem u restorane, kafiće, kozmetičke i frizerske salone …
Prema podacima Agencije za privredne registre, u 2012. je otvoreno 1.357 a zatvoreno 2.156 malih trgovinskih radnji koje prodaju hranu i piće. Kad se podvuče crta, oko 800 njih nestalo je s tržišta. 
Ni pekare nisu isplativ posao. Zbog visokih troškova poslovanja, Velo Mandžić morao je da prebaci pekaru na drugu lokaciju, a kafić koji je držao odmah pored – zatvoriti. “Kad netko vidi da je u pekari gužva, misli da se tu zarađuje, ali to nije točno. Recimo, da se u prosječnoj pekari dnevno 10 puta napravi gužva, a to je oko 200 ljudi. I ako svi kupe proizvod od 50 dinara, pekar ima 10.000 pazara. S tim novcem, ni najmanja radnja ne može pokriti troškove. Sudjelovanje repromaterijala u prometu je 60 posto, a gdje su struja i doprinosi za radnika “, priča Mandžić i dodaje da se pekara isplati samo onima koji su na dobrim lokacijama. Ekonomista Dragovan Milićević kaže za “Blic” da supermarketi potiskuju male trgovce, koji ne mogu preživjeti konkurenciju. “Promet im nije toliki da može podnijeti namete države pa mnogi zatvaraju radnje. Neki pokušavaju smanjiti troškove pa izmeštaju poslovanje na pijace i tezge. Tako zadrže istu djelatnost, ali su im troškovi manji i zarada veća “, kaže Milićević. Predrag Milutinović iz Smederevske Palanke je privatnik od 2005, a nedavno je promijenio djelatnost. Počeo je raditi s mobilnim telefonima, prodaju i servis, ali kad su se mreže omasovili profit mu je, kako kaže, godišnje padao 20 do 30 posto. “Sada sam otvorio mjenjačnicu u pješačkoj zoni i nadam se da će to i ubuduće da mi pokriva troškove i zaradi bar prosječnu plaću. Ima tko od toga zarađuje mnogo para, ali ovisi s kojim količinom novcem rade “, kaže Milutinović. Zvonko Obradović, direktor APR-a, kaže za “Blic” da statistike, ipak, ohrabruje. Od siječnja do travnja ove godine osnovano je za 23 posto više poduzetnika u odnosu na isti period 2012. Ipak, u prvom tromjesečju je za 26 posto manje poduzetnika u odnosu na 2008, godinu prije krize.