Published On: Thu, Jan 15th, 2015

Kaestner: BiH ima teška administrativna opterećenja

Po njenim riječima, jedan od uzroka ovakvog stanja je složena struktura vlasti u BiH sa različitim nivoima od kojih svaki kreira neke procedure koje biznisi trebaju ispunjavati.

Bosna i Hercegovina je suočena sa teškim administrativnim opterećenjima, a firme trebaju utrošiti mnogo novca i vremena za sve procedure, od registracije do dobijanja dozvole i izvoza, da bi uspješno poslovale, izjavila je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” regionalna menadžerica Grupacije Svjetske banke za Europu i centralnu Aziju Lisa Kaestner.

– Uz nepotrebne troškove ovo je posebno bitno sa aspekta povećane nesigurnosti za firme, odnosno investitore, a to posebno primjećuju strani investitori jer kod odlučivanja o investiciji sigurnosni faktor im je od velikog značaja. Mada sam rekla da slični problemi postoje u mnogim zemljama u regionu, ako pogledate bilo koji od niza međunarodnih izvještaja koji prate razne aspekte stanja u poslovnom okruženju, uključujući Doing business, po ovim aspektima BiH je vrlo nisko rangirana – kazala je ona.

Po njenim riječima, jedan od uzroka ovakvog stanja je složena struktura vlasti u BiH sa različitim nivoima od kojih svaki kreira neke procedure koje biznisi treba da ispunjavaju.

– Svakako ima određenih pomaka, kao što su oblasti inspekcija u firmama ili dobijanja licenci, te izdavanja građevinskih dozvola. Međutim, generalno govoreći, ono što smatram neophodnim je da se između tih različitih nivoa vlasti lakše postiže politički konsenzus, jer ne vidim da bi pitanja koja se odnose na povećanje investicija, povećanje broja radnih mjesta, unapređenje izvoza, trebala da budu izvori ili žrtva političkih nesuglasica – rekla je Kaestner.