Utorak, 21 svibnja, 2024

Kada Bosna probehara svjetskim oceanima…

Must Read

Što sve ne može učiniti luda mašta potjerana pogonskim gorivom neopravdanog egoizma?

Vjerojatno ste svi jednom svjedočili situaciji u razredu kada neki prosječan učenik sa problematičnom visinom ega dobije dobru ocjenu iz nekog teškog predmeta. Takav istovremeno postaje samoproglašenim stručnjakom u tom području te se po nekom automatizmu odmah osjeća pozvanim donositi odluke i vrijednosne sudove. Tako četvorka ili petica u zalaganju iz matematike zarađena zbog uredne zadaće vrlo lako može stvoriti novog Arhimeda, a sastav iz hrvatskog ili bosanskog, novog Shakespeara ili Selimovića.

____________piše: Nikolina Lovrić I Dnevnik.ba

Što sve ne može učiniti luda mašta potjerana pogonskim gorivom neopravdanog egoizma?

Ako ne znate odgovor, a dolazite iz neke od susjednih zemalja, „regije“, pa i svijeta, posjetite Bosnu i Hercegovinu. To vam je zemlja u kojoj se jedan narod nakon jedne sudsko-političke presude toliko raspištoljio da svaki dan izlazi sa novim zamislima te iste promovira ne samo kao patriotske već i revolucionarne. Čovjek bi pomislio, kada vidi kako medijska mašinerija predstavlja ova dostignuća da je baš negdje u ćumuru i smogu Sarajeva nastala prva molekula života i da je sav daljnji tijek evolucije krenuo iz ovog malog kvazimultikulturalnog centra svijeta.

Najnovija ideja, pomalo isfuranog karaktera, no zato upakirana u ganzi novi celofan nastala u naprednjačkim mozgovima svebošnjačkih znanstvenih krugova je osnivanje Pomorskog društva Jadransko more. Nije pojašnjeno gdje je nestalo dosadašnje Pomorsko društvo BiH na čelu sa vitalnim barbom Ibrahimom Bušatlijom, i hoće li se isto sada samo utopiti u veće i bitnije Pomorsko društvo Jadranskog mora, no inicijativa je svakako hvale vrijedna.

Jer kada sagledate realno, Jadransko more oplakuje ne samo jedan zaljev u BiH, nego i veliku površinu susjedne ali i agresorske Hrvatske, Crnu Goru, Albaniju, Sloveniju i jednim velikim dijelom daleku Italiju.

Zašto sutra na sav taj Jadran suverena Bosna i Hercegovina ne bi polagala prava? Ako danas možemo slobodno uzurpirati teritorijalne vode agresora iz Hrvatske te samovoljno određivati granice na temelju krivotvorenih geodetskih mjerenja i kratkotrajne, ali slavne srednjovjekovne povijesti (doduše pod križem ne polumjesecom i zvijezdom) tko je taj koji bi ligi patriota iz Pomorskog društva Jadransko more rekao – a ne, vi ne polažete pravo na talijanske teritorijalne vode!

Zašto sutra trajekt iz Neuma ne bi vozio za Dubrovnik? Obišao prvo poluotok Klek, pa Pelješac, pa pravac u Dubrovnik? Ta nisu akcize na gorivo poskupile, poskupjele su cestarine, a brod vozi morem. Isplati se.

Ili sutra za Anconu, to bi pogotovo bio rentabilan posao. Toliko Bosanaca i Hercegovaca svakodnevno putuje za Anconu i Italiju. Evo u Neum svaki dan netko dođe pitati kako može do Italije, može li ga netko prevesti, platit će, nije problem. Neki dan Zijo iz Lukavca kaže, da bi išao raditi na građevini uAscoliPiceno kod jednog našeg čovjeka što je tamo izbjego’ u ratu. I kud će sad čovjek? Da ide iz Splita, skupa karta. Nema dalje, ako ćemo realno, stvarno je vrijeme da Neum uzme posao Splitu. ‘Ta će bola Dalmacijai pomorska tradicija?

Uostalom, kada već pričamo o pomorskoj tradiciji, zašto je sutra ne bi stvarali  prekooceanskim turama iz Neuma? Da narod kad mu se ćefne, malo ode do Amerike, Australije, Japana?

Tko je taj koji bi gigantskoj i uspješnoj Bosni i Hercegovini zabranio pokretanje jednog pomorskog poduzeća, pa da svi nezaposleni be-ha pomorci napokon sjednu za kormilo i zauzmu svoje mjesto na palubi? Evo prijedloga, barba Ibrahim se toliko dao cijelog života za morsku BiH, da ako išta napokon zaslužuje kapetansku kapu i barem jednu turu kao kapo na stometarskom brodu naziva„Babo Alija“…

Kažu u medijskim objavama o osnivanju ovog novog znamenitog pomorskog društva kako se „Jadransko more“neće baviti samo uspostavljanjem trajektnih linija, a sve u za inat agresorima s druge strane granice koji žele izgraditi most i zatvoriti Bosni pristup otvorenom moru, baviti će se pomorci i unaprjeđenjem morskog turizma, istraživanjem i zaštitom mora.

Zašto ne, toliko puta smo pisali o velebnom neumskom zaljevu koji se i ovako svake godine sve više betonira, da tih 12 kvadratnih kilometara obale pametna i kreativna glava može iskoristiti na mnoštvo načina.

Uostalom, u kakvom bi se, osim racionalnom sukobu, mogle naći balastne vode brodova i zaštita podmorja? Ili razvoj morskog turizma i morska luka? Zašto sutra pomorska ekipica iz Sarajeva na luftićima ne bi obilazila sve morske znamenitosti bosanskog Neuma, gurajući veslima umjesto valova, fekalije, naftu i smeće?

Ionako se Neum i prethodnih godina imao priliku dušiti u otpadnim ljudskim izlučevinama puštanim iz ratnih brodova koje su upravo ovakvi mirotvorci i genijalci pozivali i prizivali. Pa dok nam ti zlobni Hrvati kojima smo toliko dali, ne daju Veliki i Mali školj što nam historijski, je li, pripada, zašto ne bi imali koji mekani otočić od izmeta ili kakvih drugih otpadaka nebitno organskog ili anorganskog podrijetla?

Bosna i Hercegovina sve može! A vi se dušmani grizite! I ako jednog dana tih dvanaest kvadrata mora presuši kao što ono lani presuši Jablaničko jezero pa nestade i kapetanije sa njim, ili morska prostranstva oku jednostavno više ne budu vidljiva od svih naprednjačkih sadržaja koje predviđaju sarajevski ćumur pomorci, mi ćemo lijepo srušiti Klek pa i Pelješac (koji je svakako bosanski, al’ nam ga Dubrovčani oteše) i direktno se povezati s cijelim svijetom!

Umočiš bola prst u Neumu i k’o da gledaš kako tamo Zijo iz Lukavca u AscoliPicenuizlijeva deku i pjeva Bosnom behar probeharao…

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -