Petak, 21 lipnja, 2024

KAD JE SIPA POSKOKU UPADALA BOLILA IH JE NEKA STVAR: EU i EUSR pomno prate pretrese portala Klix.ba

Must Read

Kad je SIPA upadala na Poskok zbog zafrkancije na račun činjenice da Nerkez Arifhodžić osam godina uzima proračunski novac na osnovu krivičnog djela, notorne lažne izjave da je Hrvat niti jedan bosanski i sarajevski medij nije osudio taj čin.

EU i EUSR nisu osudili pritisak na slobodu medija niti na pravo na politički stav, makar on bio izražen kroz satiru. Umjesto toga, svi “slobodni mediji Sarajeva” pljeskali su pritisku na Poskok a istraga je završila i tužbom kojoj za nekoliko tjedana slijedi i glavna rasprava zbog kaznenog djela “Računalnog terorizma”. Tako je država za terorizam optužila Poskok, umjesto da je za kazneno djelo protupravnog pribavljanja materijalne koristi optužen Nerkez Arifhodži o čemu smo u niz navrata pisali. Isti taj Arifhodžić da ironija bude veća, tijekom policijske obrade, kao svjedok optužbe izjašnjava se kao “Bosanac” iako je za dobijanje veleposlaničkog mjesta u Rimu pred Komšićem, Radmanovićem i Izetbegovićem svojeručno potpisao izjavu kako se osjeća Hrvatom.

Niti jedno udruženje novinara, niti jedna međunarodna organizacija, praktički nitko osim FACE TV-a nisu osudili taj čin.

S druge strane upad na klix.ba diže se na razinu režimskog gušenja medija. I na nogama su svi. Ponavlja se ona stara priča stara još od slučaja Jergović. Kad je svojedobno Miljenko, prije nego je mutirao u Jugoslovena, po Sarajevu pjevao ustaške i nosio SS odijela kao buntovnik student dobio je opomenu i prekšrajnu prijavu. Oko njegova privođenja digla se i čaršija. Istovremeno momak koji bi u to vrijeme zapjevao ustaške popevke u Duvnu npr. dobio bi po kratkom postupku nekoliko mjeseci zatvora.

Mediji u Bosni i Hercegovini moraju biti slobodni kako bi neovisno i profesionalno radili svoj posao – izjavio je glasnogovornik Izaslanstva Europske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH Andy McGuffie povodom policijskog pretresa redakcije portala Klix.ba.

On ističe kako vlasti moraju pošovati zakon i osnovna prava.

-Nakon događaja u prostorijama Klixa, ključna je transparentnost procesa. Izaslanstvo EU i EUSR pomno prate ova događanja – podvlači McGuffie.

Naglašava kako je sloboda medija ključno mjerilo u napredovanju ka Europskoj uniji, priopćeno je iz Izaslanstva EU u BiH.

Kolegama s portala Klix od Poskoka inače svaka potpora.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Krajnja desnica vodi na prijevremenim izborima u Francuskoj, kažu ankete

Krajnje desna francuska stranka Nacionalno okupljanje Marine Le Pen vodi u utrci uoči parlamentarnih izbora u Francuskoj, ispred ljevičarske...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -