Petak, 21 lipnja, 2024

ČAVARA: Prvo uspostaviti federalnu pa državnu vlast

Must Read

Iako se kasni sa formiranjem Doma naroda FBiH, ove nam godine proračun neće nametati visoki predstavnik potvrdio je Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ-a BiH i zastupnik u Parlamentu FBiH.

-Po nekim nagovještajima, odmah u petak, iza Nove godine, mogao bi biti završen i Sarajevski kanton, da i oni daju izaslanike za Dom naroda, čime će se konstituirati zakonodavno tijelo Federacije, izabrati rukovodstvo i izaslanici za državni Dom naroda, a vjerojatno i na prvoj toj sjednici predsjednik i potpredsjednici Federacije, te odluke koje su potrebite za osiguravanje financiranja svih onih koji svoja prava crpe iz proračuna, rekao je Čavara.

Komentirajući medijske navode kako bi upravo on mogao postati novi predsjednik FBiH, rekao je ta pozicija pripada HDZ-u BiH te kako on ne voli ”puno o tome govoriti, jer postoji puno pretpostavki koje treba završiti i bit će vremena da se o tome govori”.

Rekao je i kako je logično da se najprije formira Vlada FBiH a tek potom Vijjeće ministara .

-Ono što je logičan redoslijed aktivnosti oko izbora neposrednih i posrednih jeste da se u Federaciji i državi vlast sklapa odozdo. Takvi su izbori i procedure, da se iz županija biraju izaslanici za federalni Parlament, a iz federalnog Doma naroda i Skupštine RS-a u državni. Smatramo da nije dobro praviti presedan, po kojem se prije formiranja zakonodavne vlasti formira izvršna. Sve je dobro kad se ide po redu. A možemo doći u situaciju da krenemo pogrešnim smjerom i zapadnemo u situaciju iz koje je teško izaći. Treba omogućiti da zakonodavna tijela budu u punom kapacitetu, a onda nije prepreka da se istovremeno formiraju izvršna vlast i u FBiH i na nivou BiH, rekao je Čavara u intervjuu za Oslobođenje.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Kako je jedan Imoćanin skoro uništio hrvatske nacionalne interese

Kada se pogleda povijest, često su mali događaji imali velike posljedice. U slučaju Imotskih, jedan čovjek je gotovo uspio...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -