Published On: Pon, pro 16th, 2013

KAD JE NEŠTO FUJ: Namjesnik neokolonijalizma u BIH moralizira o Mandeli, čije ime nije dostojan ni spomenuti…

Visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko ocijenio je kako bi primjer Nelsona Mandele trebao biti poučan za političare BiH kako bi snažnije radili na integraciji društva, a ne na novim podjelama na čemu se značajan dio održava na vlasti čime vodi državu u izolaciju.
“Činjenica je da danas u BiH, kao što je to bilo i u Južnoj Africi tijekom devedesetih, većina građana spremno prihvaća poruke nade, a ne straha, program pomirenja, a ne podjela, i plan za izgradnju budućnosti, a ne opstrukcije”, napisao je Inzko u nedjeljnoj kolumni objavljenoj u više bosanskohercegovačkih dnevnih tiskovina.

Dodao je da građani BiH uporno izražavaju svoju želju za novom politikom za koju političari ne pokazuju veliku spremnost.

“Moguće je da većina građana BiH sa širokim pogledima na svijet prevlada netolerantnu manjinu i da dugoročno pridobije tu manjinu za svoje ideje. Moguće je da BiH postane punopravna članica europske obitelji kao suvereno i prosperitetno demokratsko društvo”, ocijenio je austrijski diplomat na čelu međunarodne uprave u BiH.

Istaknuo je da je moguće ostvariti taj cilj ako političari “odustanu od politike zastrašivanja i negativnih poruka koja već veoma dugo daje izuzetno loše rezultate”.

Zaključio je kako je Mandela, koji je pokopan u nedjelju, bio jedan od posljednjih posljednji velikih heroja našeg vremena, te je izrazio vjeru da i ‘BiH ima puno malih heroja koji se poput Nelsona Mandele svaki dan bore za bolji život’.