Published On: Sub, kol 8th, 2015

Kad je Bošnjak Srbinu Hrvat

Bošnjak je Srbinu Hrvat kad se stvari poslože tako da Bošnjaci Srbima biraju Hrvata, a Hrvati Srbima Bošnjaka, što je slično tome kad Bošnjaci biraju Srbima i Hrvatima Srbe i Hrvate. Hrvati biraju Bošnjake i Srbe kad stjecaj okolnosti dopusti da Srbi ne biraju Hrvate i Bošnjake niti Hrvati biraju Srbe i Bošnjake Hrvatima i Srbima koji nisu u mogućnosti birati Hrvate i Srbe Hrvatima i Srbima i usput izabrati Bošnjake nebošnjacima. Međunarodna zajednica inzistira da Srbi i Hrvati, a bogme i Bošnjaci, najzad postignu dogovor oko biranja Srba, Hrvata i Bošnjaka Srbima, Hrvatima i Bošnjacima jer se zemlja sastoji od Srba, Hrvata, Bošnjaka, Sejdića i Fincija. Bošnjačko biranje Hrvata je, naime, slično bošnjačkom biranju Srba, ali Hrvatima to ne pada toliko teško. Zapravo, ni jedno ni drugo im ne pada teško ako će im to omogućiti da dobiju izbore.
___________ piše : Veselin Gatalo / pogled. ba 
Srbima u RS-u to što Bošnjaci biraju Srbe ne pada toliko teško jer ih baš zaboli za Federaciju, skupa s Bošnjacima u njoj. Doduše, postoje Bošnjaci koji bi da izaberu predsjednika RS-a koji će mrziti RS, tako što će Srbima izabrati Srbina kao što su Hrvatima izabrali Hrvata. Istina, bilo bi dosadno da Hrvati biraju Hrvate Hrvatima, Bošnjaci Bošnjake Bošnjacima, Srbi Srbe Srbima, Sejdić Sejdića Sejdiću i Finci Fincija Finciju. I da mi nama biramo nas, oni njima njih, vi vama vas. Dakle, ne mi vama njih, oni vama nas, vi nama… Uf… Da još jedanput pročitam Travničku hroniku, ne bi mi bilo jasnije.
Ne znam kako ovo izgleda u alkoholom natopljenom mozgu bivšeg visokog predstavnika, Paddyja Ashdowna, ali nama ovo izgleda malkice komplicirano. Ali, ne brinite, naći će se pojedinac koji će doktorirati na ovome ili nečem sličnom. Neriješeno nacionalno pitanje u višenacionalnoj državi, proizvodi upravo ovakva promišljanja. Ne brinite ako niste svarili tekst iz prvog poglavlja, nisu ni oni plaćeni 20.000 eura i više. S tom razlikom što njih živo zaboli što se svi mi nalazimo u ispuhanom balonu punom rupa u koji međunarodna zajednica stalno upumpava zrak, pa tako balon još uvijek pokazuje neki oblik. Balon se konstantno napumpava tako što predstavnici međunarodne zajednice govore kako je Bosna i Hercegovina neuništiva, cjelovita i nedjeljiva. Ne znam vjeruju li Bošnjaci stvarno u to, ali ne isključujem i tu mogućnost. Hrvati, barem oni dobro pozicionirani, nemaju ništa protiv. Protiv čega? Pa, ni protiv čega. Pogotovo protiv svojih privilegija. Srbi? Imaju protiv svega, čak bi se odvojili od BiH. Dobro im ide, ruku na srce, pomaže im skoro svaki bošnjački političar izjavama kako trebaju šutjeti i slušati, kao da ne znaju koliko je Srbima to drago slušati. Osim, naravno, ako ih ne izaberu Bošnjaci. Ne znam hoće li oprobani recept za propast Bosne i Hercegovine opet biti upotrijebljen, hoće li i dalje Bošnjaci, pored Bošnjaka, birati Srbima i Hrvatima Srbe i Hrvate. Možda Sejdiću Fincija? Ili obratno? Vrag će ga više znati

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare