Published On: Tue, Nov 12th, 2013

Južni tok starta 24. studenog

BEOGRAD – Radovi na izgradnji plinovoda Južni tok kroz Srbiju počeće 24. studenog ove godine, a realizacija tog projekta, vrijednog 1,7 mililjardi eura, od izuzetnog je značaja jer promovira privredu Srbije, zaključeno je tijekom današnjih susreta predstavnika političkog vrha Srbije i delegacije ruskog Gazproma.

Realizacija ovog projekta privredu Srbije podiže za jednu ljestvicu u regiji i promovira je u značajan ekonomski faktor ne samo na Balkanu, nego iu cijeloj Europi, ocijenio je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić na sastanku sa delegacijom koju je predvodio predsjednik Upravnog odbora Gazproma Aleksej Miller, au kojoj je bio i generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčeniko

Točan datum početka izgradnje plinovoda Južni tok u Srbiji dogovoren je danas na sastanku ruske delegacije s premijerom Ivicom Dačićem, koji je projekt ocijenio kao jednu od najvrednijih investicija u Srbiji u posljednjih nekoliko desetljeća.

Ruska strana je predložila da tom prilikom svečano budu potpisana još tri dokumenta: sporazum o transportu plina kroz Srbiju, sporazum o financiranju srpske udjela i posebni ugovor s Vladom Republike Srbije.

Narednih dana će biti utvrđeni svi tehnički detalji i parametri za početak radova na plinovodu Južni tok, navedeno je u priopćenju.

U interesu i Srbije i Rusije je da se taj sporazum provede, a za Srbiju je važan jer Srbija postaje regionalni energetski centar, naglasio je Dačić, navodi se u priopćenju.

Na sastanku Millera s prvim potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem naglašen je značaj potpisivanja sporazuma o financiranju i izgradnji plinovoda Južni tok, kao i sporazuma između Srbijagasa i Gazproma o transportu plina.

Planirano je da radove izvode srpske tvrtke, navodi se u priopćenju sa sastanka i navodi da je bilo riječi io izgradnji dodatnih krakova plinovoda prema Makedoniji i Republici Srpskoj.

Na sastanku su razmatrane mogućnosti o vraćanju starih dugova, i zaključeno je da se do kraja godine moraju pronaći načini da se oni zatvore.

Miller je rekao da je Južni tok jedan od najvećih projekata u Europi i zahvalio srpski strani na napornom radu da se riješe sva pitanja vezana za otpočinjanje njegove izgradnje.

Što se ostalih projekata Gazproma tiče, Miller je rekao “da je bilo određenih nesporazuma s Ministarstvom energetike Republike Srbije, kada se u određenim aspektima primijetilo ne samo odsustvo suradnje, već i bilo kakvog dijaloga s NIS-om, ali je izrazio nadu da će sve poteškoće koje su tom prilikom nastale vrlo brzo biti otklonjene i svi nesporazumi riješeni “.

Miller i Nikolić su razgovrali io novim projektima koje Naftna industrija Srbije namjerava realizirati u Srbiji i regiji, navodi se u priopćenju.

Tanjug