Published On: Tue, Nov 12th, 2013

INZKO ODLUČIO OSTATI: Posao je dobar, para laka i redovna…

SARAJEVO – Visoki predstavnik Valentin Inzko sastao se danas s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom, prije svog obraćanja Vijeću sigurnosti UN-a koje je planirano za sutra (utorak, op. ur.).

Visoki predstavnik kazao je glavnom tajniku UN-a da situacija u Bosni i Hercegovini još uvijek zaslužuje punu pažnju kako bi međunarodna zajednica osigurala očuvanje i nadogradnju ostvarenih pomaka nakon rata u pogledu stabilnosti, ponovne izgradnje zemlje i pomirenja njezinih naroda.

“Nažalost, od mog posljednjeg obraćanja Vijeću sigurnosti UN-a u svibnju, i uz manje od godinu dana do narednih općih izbora, situacija u zemlji nije se promijenila. Politički lideri još uvijek nisu pokazali čvrstu opredijeljenost da izvrše osnovne političke i ekonomske reforme koje su potrebne kako bi zemlja krenula naprijed, niti su poduzeli ozbiljne napore kako bi se postigao napredak po pitanju euroatlantskih integracija”, rekao je visoki predstavnik Inzko.

Visoki predstavnik je rekao da on ipak vjeruje da bh. lideri mogu raditi mnogo više i da još uvijek ima vremena da koalicija stranaka koje su na vlasti na državnoj razini krene naprijed u cilju postizanja dugoročnog napretka na ispunjavanju uvjeta za europske integracije i aktiviranje Akcionog programa za članstvo u NATO-u prije izbora u listopadu 2014.

Visoki predstavnik je zahvalio glavnom tajniku na njegovoj stalnoj opredijeljenosti kao i opredijeljenosti Ujedinjenih naroda za postizanje trajnog mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz OHR-a.