Published On: Sri, stu 24th, 2021

JURE I MATE ZA HMS: Nestrpljivo čekamo premijeru serije Balkanika i reakcije gledatelja

Serija „Balkanika“ projekt je dva livanjska youtubera „Jure i Mate“ odnosno Luke Mamuze i Ivana Šagolja. Serija se dva mjeseca snimala u njihovom rodnom gradu Livnu, a premijerno će biti prikazana na njihovoj YouTube platformi sljedeće godine.

Piše: Jelena Roguljić, Hrvatski Medijski Servis

Balkanika je krimi serija koja obrađuje temu migranata. Zašto baš ova tema, objasnio je Luka koji je i napisao scenarij.

„Razne teme mi se motaju po glavi, ali nekako najaktualnija je bila tema migranata i još uvijek je. A samim time što nitko nije obradio još više me privuklo. Međutim vidjelo se odmah da ta tema migranata može biti puno više od jednog skeča na YouTube-u. Tako da sam sigurno taj scenarij imao u glavi neke dvije godine i onda kad smo dobili priliku snimati, sjeo sam za laptop i napisao to“, objasnio je Mamuza za Hrvatski Medijski Servis.

Serija Balkanika na YouTube platformi sljedeće godine. Foto: Marin Mamuza/HMS/

Šagolj i Mamuza glume glavne uloge u seriji.

„Moj lik se zove Bakar, a Lukin Struja. Mi smo pozitivno-negativni likovi. Negativni smo zato što se bavimo krijumčarenjem migranata, a pozitivni zato što pokušavamo preživjeti jer nas je muka natjerala da se bavimo time čime se bavimo“, kazao je Ivan Šagolj za HMS.

“Balkanika” je autentični livanjski proizvod zbog lokacija i načina snimanja. Foto: Marin Mamuza/HMS/

Glumačku postavu uz dobro poznati livanjski trojac Luku Mamuzu, Ivana Šagolja te Zdravka Grgića čine još i Ana Popović, Pere Eranović, Ana Uršula Najev Stipe Radoja, Ivo Krešić, Ivan Skoko. Osim njih u seriji igraju i poznati glumci kao što su Slaven Knezović, Dragan Marinković-Maca te Mladen Vulić koji je jednom prilikom izjavio kako osjeti emociju, poglede i napetost dok glumi sa Strujom i Bakrom, što ne osjeti u svakom projektu na kojem radi.

U glumi se okušao osnivač i direktor tvrtki Rimac automobila Mate Rimac, rodom iz Livna, koji u seriji glumi samoga sebe.

„Nije nam bio cilj postići popularnost Matinom ulogom, već je Matina uloga prekretnica cijele serije“, kazali su nam Šagolj i Mamuza.

Serija je doista autentični livanjski proizvod, ne samo zbog lokacija koje su bogate, nego i zbog načina snimanja. Neke od lokacija su planina Kamešnica, selo Miši, ranč Crna stina… Kontekst je livanjski kao i naglasak glumaca. Osim toga koncept je borba mladih ljudi kako bi doživjeli bolje sutra, za neke prilike u budućnosti. Boriti se ili otići vani?

Osim što su najavili totalno neočekivan rasplet u zadnjoj epizodi, šuška se o drugoj sezoni.

Producent i redatelj je Marin Mamuza, dok je direktor fotografije Mirko Pivčević. Za uvodnu pjesmu što se može čuti u trileru zadužen je bio Zvonimir Jerković koji je i dao ime seriji./HMS/

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
SEIZ
SEIZ
6 dana prije

Krkanluk i u krkanluku odgojena djeca, ergo krkanluk live forever.

Ta neće nuklearnu fiziku unaprijediti u Livnu, nego zna se krkanluk, srpske mafija face, cajka rajka.

Chara
Chara
Odgovori   SEIZ
6 dana prije

Ne znam brte zar nema novih filmova, serija o Srebrenici?

Chara
Chara
6 dana prije

Izišla ili ne izišla ionako je neću gledati