Srijeda, 17 srpnja, 2024

JUNCKER PROTIV GUŠENJA MEDIJSKIH SLOBODA: Pritisci na satiru udaljuju Tursku od Europe

Must Read

PREDSJEDNIK Europske komisije Jean-Claude Juncker ne odobrava poteze Turske koja je prošli tjedan pozvala njemačkog veleposlanika u Ankari zbog satirične pjesme koja ismijava turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, izjavila je u srijedu glasnogovornica Komisije Mina Andreeva.

“Predsjednik Juncker ne cijeni pozivanje veleposlanika zbog satirične pjesme i vjeruje da to udaljava Tursku od EU-a, umjesto da je približava. Istodobno Juncker cijeni suradnju s Turskom u suočavanju sa zajedničkim izazovima, ali čini se ovi potezi nisu u skladu s načelom poštovanja slobode media, do koje je Europskoj uniji iznimno stalo”, rekla je Andreeva.

Njemački veleposlanik Martin Erdmann pozvao je u prošli utorak u tursko ministarstvo vanjskih poslova zbog objavljivanja dvominutne satirične pjesme o predsjedniku Erdoganu na njemačkoj televizijskoj postaji NDR.

Turska je iznimno bitan i nezaobilazan partner EU-a u rješavanju izbjegličke krize. EU je s Turskom postigao dogovor po kojem će Grčka vraćati sve izbjeglice koje iz Turske dođu na njezine otoke, a EU će onda izravno iz Turske naseljevati sirijske izbjeglice po zemljama članicama. Na tom dogovoru najviše je inzistirala njemačka kancelarka Angela Merkel, a njemački mediji pišu da Turska sada želi iskoristiti svoju ulogu u rješavanju krize kako bi utišala kritike u europskim medijima zbog autoritarnih tendencija Erdoganove vladavine.

 

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -