Subota, 13 srpnja, 2024

Jovan Divjak: Samo su mi rekli da je Zuka dobar čovjek

Must Read

Na suđenju za zločine u Trusini, svjedok Jovan Divjak pojasnio je kako je zapovjednik odgovoran za podređene vojnike i ako je odsutan iz jedinice na neodređeni period, javio je danas BIRN – Justice Report.

Optuženi Zulfikar Ališpago zvani Zuka predočio je niz dokumenate Divjaku, među kojima i nekoliko akata Operativne grupe “Igman” i Štaba Vrhovne komande Armije BiH (ABiH).

U dokumentima se navodi da je Ališpago poslije zločina u Trusini imenovan za zamjenika zapovjednika te operativne grupe.

Divjak, umirovljeni general ABiH, koji je tretiran kao vojni ekspert, kazao je da uopće nije vidio dokumente, ali se složio sa optuženim kako se može u izvanrednim situacijama prvo izdati usmeno naređenje, a potom pisani trag o tome.

Ališpagu je zanimalo podliježe li zapovjednik jedinice, ako je neodređeni period odsutan, obavezama u jedinici.

“Dok god je zapovjednik i gdje god se nalazio, snosi određene odgovornosti”, odgovorio je Divjak, koji je svjedočenje započeo 18. svibnja.

Ališpago je optužen da, kao zapovjednik Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH, nije kaznio podređene vojnike koji su sudjelovali u ubojstvima u selu Trusina koja su počinjena 16. travnja 1993.

Osim njega, za napad na Trusinu u okviru kojeg je ubijeno 18 civila i četiri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), sudi se i Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću i Nihadu Bojadžiću.

Prema optužnici, Ališpaginom zamjeniku Bojadžiću na teret je stavljeno rukovođenje napadom.

Prema optužnici, Memić, Salčin i Hodžić su bili pripadnici odreda “Zulfikar”, a Hakalović vojnik 45. brdske brigade ABiH.

Prije saslušanja Divjaka, tužiteljica Vesna Budimir obavijestila je Sudsko vijeće da se u publici nalazi i Seljahudin Zukorlić zvani Seljo, za kojeg je na ročištu održanom 18. svibnja rečeno da je stupio u kontakt s Divjakom prije njegovog svjedočenja.

“Seljo nije bio kod mene da promijeni moje svjedočenje. Samo je rekao da je Zuka dobar čovjek”, kazao je Divjak odgovarajući na pitanja optuženog Ališpage.

Nakon što je Ališpagina Obrana potvrdila da će Zukorlić biti njihov svjedok, Sudsko vijeće kazalo je da on mora napustiti sudnicu.

Prema zakonu, osoba koja iz publike prati suđenje ne može biti svjedok u tom postupku.

Saslušanje Divjaka bit će završeno naknadno, a suđenje će biti nastavljeno u petak, 1. lipnja, kada je planirano saslušanje novog svjedoka Tužiteljstva.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Otvoreno balkansko biciklističko prvenstvo na Blidinju

Organizatori manifestacije Blidinje Bike Festival, koja je danas sedmu godinu zaredom, prvi put kao događaj više razine odnosno kao...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -