Published On: Čet, svi 9th, 2013

Josipović: Ustaše i četnici najmračnije su pojave u povijesti naše civilizacije

Fašizam i njegovi oblici, kao što su nacizam, a u hrvatskom povijesnom iskustvu ustaštvo i četništvo, doživjeli su poraz zato što se radilo o najmračnijim pojavama u povijesti naše civilizacije – naglasio je danas hrvatski predsjednik Ivo Josipović u povodu Dana pobjede nad fašizmom u Europi i Dana Europe, koji se obilježavaju 9. svibnja. Josipović kaže da je dan pobjede nad fašizmom važan datum naše novije povijesti, te povijesti suvremene Europe.
– Današnja, demokratska Europa nastala je na antifašizmu – kaže Josipović u svojoj poruci naglasivši kako su nacizam i fašizam, sa svojim domaćim inačicama, nanijeli golemo zlo našim ljudima i našoj zemlji.
– Pod zastavom fašizma, Hrvatska je bila okupirana i raskomadana. U našu je zemlju uveden totalitarni poredak koji je odgovoran za masovne zločine, etnička čišćenja i genocid. Rasni zakoni te nasilje i okrutnost bili su glavna sredstva vladanja nacističkih i fašističkih režima. Židovi, Srbi, Romi, Hrvati i drugi domoljubi bili su žrtve ustaškog režima. Zahvaljujući antifašističkoj borbi partizanskih jedinica te njihovih saveznika u svijetu, Hrvatska se oslobodila i svrstala na stranu pobjedničke koalicije – kaže Josipović u poruci.