Published On: Čet, svi 9th, 2013

Tvrtko Jakovina: Nastanak jugoslavenske države 1918. sačuvao hrvatski teritorij

Povjesničar Tvrtko Jakovina izjavio je sinoć na predstavljanju svoje knjige “Trenuci katarze: prijelomni događaji XX. stoljeća” kako je nastanak jugoslavenske države 1918. godine “apsolutno nešto najpozitivnije” jer je ta država sačuvala hrvatski teritorij.
Knjiga je predstavljena na tribini “Razotkrivanja” u sklopu “6. subversive festivala”, a razgovor s Jakovinom vodio je nakladnik Seid Serdarević iz nakladničke kuće Fraktura.
“Hrvatske zemlje u austrijskom i ugarskom dijelu monarhije bile su najnerazvijenije”, ustvrdio je Jakovina i dodao kako su u Jugoslaviji po razvoju bile najmanje na drugom mjestu.
Jakovina je najavio obilježavanje u Sarajevu 100. obljetnice početka Prvoga svjetskog rata, koje će, pod uvjetom da četiri bivše jugoslavenske republike zajednički organiziraju znanstveni skup o tom ratu, financirati francuska vlada.
Ocijenio je kako se u Hrvatskoj gotovo ništa ne piše o Prvom svjetskom ratu te ustvrdio kako, da nije bilo Krleže i njegova “Vučjaka”, ne bismo imali ništa napisano o tom ratu.
Podsjetio je također kako je postojao plan da do 2014. cijeli Balkan počne pregovore s Europskom unijom i da je tim zajedničkim činom trebalo završiti 20. stoljeće. “To se na kraju nije dogodilo, no ipak će neke republike do 2014. imati otvorene pregovore”, najavio je Jakovina.
Autor knjige je ustvrdio i kako je Hrvatska sretno prošla 1945. jer se našla na strani pobjednika. Smatra kako nekoliko pojedinačnih događaja u proljeće 1945. niti rad tajnih služba to ne mogu obezvrijediti. “Mi smo (Jugoslavija) igrali važnu ulogu u svjetskoj diplomaciji”, rekao je naglasivši posebnu ulogu “vođe države” u diplomatskom radu.
Odgovarajući na upit o raspadu Jugoslavije, Jakovina je ustvrdio kako, unatoč najavi CIA-e, mnogi američki političari nisu vjerovali u raspad SFRJ.
Tvrtko Jakovina (1972.) je profesor svjetske povijesti na Odsjeku za povijest Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Autor je knjige “Američki komunistički saveznik; Hrvati, Titova Jugoslavija i Sjedinjene Američke Države 1945.-1955.”.