Subota, 15 lipnja, 2024

Josipović u Vukovaru: Reakcije iz Srbije nisu bitne

Must Read

Grad heroj ima priliku da postane grad uzor pomirenja, suživota i postane topao dom za sve svoje građane bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost – rekao je predsjednik RH Ivo Josipović.

Vukovar je svojevrsni simbol tragedije i stradanja ali sad ima novu priliku da postane još jedan simbol. Grad heroj ima priliku da postane grad uzor pomirenja, suživota i postane topao dom za sve svoje građane bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost – rekao je predsjednik RH Ivo Josipović na današnjoj manifestaciji Dani otvorenih vrata Radničkog doma koja se organizira u okviru programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Ovom prilikom, u nekadašnjem Grand hotelu, okupili su se brojni gosti među kojima su bili i Louisa Vinton, stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj, i Paul Vandoren, šef delegacije EU u Hrvatskoj. Okupljeni građani i gosti imali su prilike razgledati Radnički dom ali i pogledati i fotografije koje prikazuju ovaj spomenik kulture kakav je nekad izgledao, u kojoj mjeri je stradao kao i procese obnove.

“Nama je važno da su generali tu”

Prethodno se predsjednik susreo i sa predstavnicima Udruge maloljetnih branitelja RH koji traže da im se prizna status dragovoljca, a za što je Josipović rekao da ima utemljenja. Tijekom rata u obrani Hrvatske sudjelovalo je 3.200 maloljetnih dragovoljaca od čega u Vukovaru njih 93. Upitan da još jednom prokomentira burne reakcije iz Srbije na oslobađajuće presude hrvatskim generalima Josipović je rekao da to nije bitno.

– Nama je važno da su generali tu i da odlukom suda obrana i Oluja nisu zločinačke operacije nego legitimni akti. Zločina je bilo i to ne skrivamo. Ratni zločin ne zastarijeva i pravna država sve takve slučajeve, bez obzira na nacionalnost, mora sankcionirati. Hrvatska je pokrenula do sada više takvih procesa i mnogi od njih su završili po zatvorima ili su još po njima – rekao je Josipović dodajući da protok godina svakako otežava rješavanje toga problema ali da se od njega nikako ne smije odustati. Kao primjer spomenuo je i slučajeve iz Drugog svjetskog rata koji se sada rješavaju.

U sklopu svoje posjete Josipović će sudjelovati i na humanitarnoj večeri na kojoj će se prikupljati sredstva namijenjena za stipendiranje vukovarskih studenata. Prema podacima iz gradske uprave stiglo je 360 takvih zahtjeva za što je potrebno osigurati oko 3,5 milijuna kuna. Tijekom svoje posjete predsjednik je, u pratnji supruge Tatjane, položio i vijenac na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Politico: EU htjela uvesti sankcije na ruski plin. Nikad nećete pogoditi koja zemlja je blokirala tu odluku

Zemlje Europske unije se jučer nisu uspjele dogovoriti o novim sankcijama protiv unosnog ruskog sektora ukapljenog prirodnog plina, navodi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -