BAKIR O LATENTNOM TURČENJU U BOŠNJAKA: Nitko nije svetac u svom selu, Turci su nešto vidjeli u Aliji Izetbegoviću, a mi eto vidimo nešto u turskom rukovodstvu

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da će “u napretku Turske i u dobru Turske biti dio dobra i napretka i za Bosnu i Hercegovinu”.

On je u intervjuu za agenciju Anadolija kazao da vrh Turske na čelu sa premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom pravi “jedno novo čudo u Turskoj”.

“Kažu da niko nije bio svetac u svom selu. Turci su nešto prepoznali u rahmetli Aliji Izetbegoviću, a mi, odavde gledajući, vidimo nešto u aktuelnom turskom rukovodstvu. Ono, također, pravi jedan amalgam, jednu formulu bazičnih vrijednosti kulture, veličanstvene civilizacije, vjere koju baštinimo, dakle, islama, kao i sekularnih, zapadnih vrijednosti. Ovo rukovodstvo Turske nećemo nazvati ‘Bilge Kral’ (tr. Kralj mudrosti), ali hoćemo ‘bilge (tr. mudro) rukovodstvo’ na čelu sa Recepom Tayyipom Erdoganom, Abdullahom Gulom i mudrim profesorom Ahmetom Davutogluom“, rekao je Izetbegović.

Sve se to, kazao je, odvija pred našim očima. Ujedno, po njegovim riječima, to je formula koja će se kopirati diljem islamskog svijeta.

“Zato sam ja i kazao, kada sam premijeru Erdoganu poželio dobro zdravlje, da on nije samo turski lider, već i lider kojeg mi muslimani prepoznajemo diljem svijeta. On zastupa naše emocije, interese, izgovara riječi koje mi želimo da čujemo”, napomenuo je Izetbegović.

On je naglasio kako su “Turci našli nešto posebno u rahmetli Aliji, nešto posebno prepoznali”.

“To je jedan fenomen, skoro za psihološko-sociološke analize. Nešto su našli u tom čovjeku. ‘Bilge Kral’ jeste malo pretenciozno, ali to je ime na koje sam ja ponosan. Jednom je ‘Bilge Kral’ objasnio šta je to Turke učinilo velikom nacijom koja je napravila imperiju. Kazao mi je: ‘Znaš, to je jedan vanredno vitalan narod, vrele krvi. Ali, ne bi napravio to što je napravio da na tu svoju vitalnost nije nakalemio plemeniti islam.’ Radilo se o amalgamu jednog vitalnog naroda i jedne plemenite ideje. Eksplodiralo je Osmansko carstvo i proširilo se diljem svijeta”, naveo je Izetbegović.

Bakir Izetbegović je ove sedmice bio gost redovnog uredničkog sastanka agencije Anadolija.

Generalni direktor AA Kemal Ozturk kazao je da turski narod ima “jako lijep osjećaj kada je u pitanju BiH”.

“Alija Izetbegović je nama blizak poput našeg turskog lidera, integriran je u naš narod. Naši sokaci, trgovi, parkovi nose ime po njemu. U našim srcima on i dalje živi kao ‘Bilge Kral’ ili ‘Kralj mudrosti’. Vi, kao njegov nasljednik, ste u Turskoj jako voljeni i jako poštovani”, kazao je generalni direktor AA Kemal Ozturk.

more recommended stories