Published On: Čet, lis 11th, 2018

Josip Broz ´osvanuo´ na zidu učionice nakon 27 godina izbivanja

U srednjoj školi ‘Andrija Mohorovčić’ u Rijeci na zidu se ukazala fotografija Josipa Broza Tita, a mnogi u tome vide poveznicu s Banksyjem

Radi se o okviru iz starog režima u koji je domar stavio sliku hrvatskoga grba, kako je tad nalagala nova vlast. Pretpostavljam da se koristio stari okvir radi štednje. On je popustio i grb je pao kroz njega, komentirao je Henry Ponte, ravnatelj riječke srednje škole “Andrija Mohorovičić”.

Međutim, ne bi ništa bilo čudno u ispadanju grba iz okvira da ispod nije osvanula slika Josipa Broza Tita. Učenici su to shvatili kao izuzetno zanimljivo i smiješno te su fotografirali. Snimka se ubrzo počela širiti internetom. Najčešće usporedbe bile su sa slikom “Djevojčica s balonom”, koju je nedavno na aukciji uništio sam autor Banksy. Slika je prodana na aukciji za 860.000 funti, a potom je samo ispala kroz okvir u koji je Banksy sakrio rezač papira. Slika u riječkoj gimnaziji sigurno neće na aukciju niti će dosegnuti toliko vrtoglavu cijenu, ali je nasmijala mnoge koji u njoj vide poveznicu s Banksyjem.

– S učenicima smo se šalili kako nas taj prizor podsjeća na doba Rimskog Carstva, kad su nakon promjene vladara na kipovima mijenjali samo glavu, a ne i tijelo. No očito je da je netko od učenika smatrao smiješnim i kao parodiju na nedavni događaj na aukciji slike u Sotheby’su u Londonu – rekao je ravnatelj Ponte te dodao da su okvir odmah uklonili te su hrvatski grb namontirali na novi okvir.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare