Četvrtak, 18 travnja, 2024

JOŠ NE KUŽI ŠTA MU REUF RADI: Lagumdžija za nerede krivi ‘političke snage’;

Must Read

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija izjavio je u petak navečer kako nema dvojbe da su neredi koji su tijekom dana izbili diljem zemlje proistekli iz nagomilanog nezadovoljstva osiromašenih ljudi no upozorio je kako su neke političke snage “kidnapirale” to nezadovoljstvo nastojeći osvojiti vlast.

“Rušiteljima državnih institucija nećemo dopustiti da se te institucije sruše”, kazao je Lagumdžija novinarima u Sarajevu nakon izvanredne sjednice predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH (SDP) na čijem je čelu.

“Zlorabeći malodobnu djecu žele srušiti državu”, kazao je Lagumdžija no nije imenovao političku snagu za koju tvrdi da stoji iza nasilnih prosvjeda.

Pozvao je ipak na pravosudnu istragu kako bi se utvrdilo “tko je plaćao” i “poticao na nasilje”.

Dodao je kako “politikanti i demagozi” traže svoju šansu u sadašnjim vremenima.

No Lagumdžija ne želi imenovati tko su ti  demagozi i politikanti koji to čine? Iako je već danas jasno da je tuzlanski socijalni bunt koji je se dogodio prirodno kao radnički otpor vladajućoj kasti prerastao u politikantske demostracije “podrške” koje se koordiniraju iz nekoliko centara, koje imaju svoje p.r. službe svoje medije (Al Jazeera) , svoje “nezavisne intelektualce” i svoju predizbornu mašineriju. Naime od protesta koji su imali socijalni ton palež jednog dijela Federacije pretvorila se u političku inicijativu za gašenjem kantona što korespondira sa proglasom EDI-a Reufa Bajrovića, notornog bošnjačkog nacionaliste koji je iste nered orgnizirao i kad su se radili tzv. JMBG prosvjedi. Bajroviće je tvorac Platforme,   s Lagumdžijom je u lošim odnosima kao i Komšić. Trenutno podupire komšića. Širom FBIH kontrolia cijeli niz nadobudnih JMBG-ovaca, NVO-avaca, ANTIF-ovaca i slično. Jučer su “patriotske” snage Reufa Bajrović Komšića palile ostatak bošnjačkog dijela Federacije tuzlanskom vatrom, zlorabeći socijalni bunt u tom gradu za svoje političke ciljeve.  U Mostaru je napravljena najgora stvar doktrinom šoka. Dobro je da se nije ponovio slučaj Vedrana Puljića jer je malo falilo. Tajne službe u BIH lako mogu ući u trag i organizatorima i svima koji stoje iza ovog .No pošto se ovdje radi o bošnjačkim unitaristima teško je da će se takvi privesti.

 No , kad ne znaš krivca, uvijek možeš okriviti i zaplašiti Trećim entitetom, Bošnjaci popalili svoj al kriv je Treći: 

“Ni Radovan Karadžić nije zapalio Predsjedništvo BiH niti je zastava BiH skinuta s Predsjedništva na način na koji je to učinjeno danas”, kazao je Lagumdžija aludirajući na napad nasilnih prosvjednika na zgradu u kojoj je sjedište državnog vrha u Sarajevu i koji su pri tom s pročelja skinuli državnu zastavu a zatim podmetnuli požar.

Predsjedništvo SDP BiH prihvatilo odluke

Lagumdžija je kazao kako je predsjedništvo SDP BiH prihvatilo odluku dvojice svojih članova koji su bili na čelu vlada Tuzlanske i Zeničko-dobojske županije da podnesu ostavke na te dužnosti kako su to tražili prosvjednici.

Kazao je kako je to simbolična gesta dobre volje no to ne znači da će se dopustiti “ponavljanje ’92.” odnosno pokušaj rušenja države kakvoga su na početku rata planirali u redovima Srpske demokratske stranke (SDS).

Dodao je kako će SDP unatoč tome nastaviti inzistirati da županijske vlade nastave funkcionirati jer je to njihova obveza prema građanima.

Lagumdžija je kazao kako su svi članovi SDP-a na dužnostima u tijelima vlasti spremni podnijeti ostavke no neće dopustiti da ostane vakuum u kojemu nikakva vlast ne bi funkcionirala.

“Odgovor na ovo je pravna država i socijalni oporavak”, zaključio je Lagumdžija.

Nikšić spreman na ostavku

Predsjednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić koji je također član predsjedništva SDP-a kazao je kako “prirodno osjeća odgovornost” za sadašnje stanje.

Potvrdio je kako je spreman i za ostavku i za rekonstrukciju vlade no istaknuo je kako je problem zapravo u tome što su “oni koji su izmanipulirali mlade ljude na prosvjedima možda paljevinama pokušali prikriti dokaze o pljačkama što su ih počinili tijekom privatizacije”.

Komentirajući nasilje koje je izbilo tijekom popodneva Nikšić je kazao kako će se sve ispitati i utvrditi odgovornost.

“Svatko treba snositi svoj dio odgovornosti”, kazao je Nikšić dodajući kako se varaju oni koji misle da su profitirali od izgreda.

Načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović kazao je kako je taj grad “žrtva mafijaške privatizacije” a iskazao je ogorčenje činjenicom da su u tom gradu nasilnici zapalili zgrade koje nisu gorjele niti u jednom ratu.

“Tuzla je napadnut grad”, kazao je Imamović dodajući kako mu nije jasno zbog čega je potrebno da gradovi gore.

Ogorčenje privatizacijskom pljačkom nije racionalni razlog za rušenje države i paljenje imovine, kazao je Imamović.

Doskorašnji premijer Tuzlanske županije Sead Čaušević koji je podnio ostavku zbog zahtjeva prosvjednika ustvrdio je kako je vrlo ozbiljno nudio razgovore kojima bi se našlo rješenje za tvrtke u financijskim problemima no radnici to nisu prihvatili “a organizatori prosvjeda su odjednom postale neformalne skupine” koje su onda odbile svaki razgovor.

“Nakon toga su zapalili zgradu (vlade)”, kazao je Čaušević.

Poglavar Islamske zajednice osudio nasilje na prosvjedima u BiH

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović u petak je osudio nasilje koje je tijekom dana izbilo u gradovima diljem te zemlje upozorivši kako se na taj način ne mogu riješiti nagomilani problemi.

“Jasno je da se nasiljem ne poboljšava stanje u društvu, nego se ono dodatno pogoršava. Razlozi za izražavanje nezadovoljstva prisutni su već duže razdoblje i vlasti, sadašnje i prethodne, ne mogu pobjeći od svoje odgovornosti za stanje u kojem se nalazi bosanskohercegovačko društvo”, stoji u izjavi reis-ul-uleme Kavazovića dostavljenoj medijima.

Kavazović je istaknuo kako za ukupno stanje u društvu i državi imaju odgovornost i kreatori ustavno-pravnog uređenja Bosne i Hercegovine, koje omogućava protivnicima napretka te države da blokiraju njen normalni razvoj.

“Pozivamo građane da ne posežu za nasiljem i da u svojim legitimnim zahtjevima za boljim stanjem u društvu koriste isključivo zakonom predviđena sredstva”, poručio je poglavar bosanskohercegovačkih muslimana.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić mišljenja je da trebamo rješavati sve probleme koji se usporeno rješavaju.

– Ovo me jako boli. Trebamo zaustaviti nasilje i demokratskim putem tražiti da ovo malo zemlje što nam je ostalo izgradimo. Trebamo sačuvati dostojanstvo čovjeka i voliti ovu zemlju tako da je ne rušimo, već gradimo – istaknuo je on.

Puljić ocjenjuje da su vlasti trebale imati sluha za probleme građana i ne dozvoliti da dođe do ovakve eskalacije nasilja. Mišljenja je da su političari trebali ranije povući odgovornije poteze.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -