Published On: Mon, Oct 26th, 2015

JONATHAN MOORE: Krajnje je vrijeme za izmjenu Izbornog zakona

Smatram da je krajnje vrijeme da se ubrza proces provedbe svih neophodnih reformi, u spektru od izborne reforme, preko nužno potrebne reforme obrazovanja…, kazao je Moore.

Dobro je da se ovaj put prave koalicije kako bi se došlo do konkretnih rezultata u funkcioniranju vlasti, kaže američki diplomat Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH. On je za Dnevni avaz govorio o novoj koaliciji SDA i SBB, vlasti, kao i o koracima koje sada BiH i lideri trebaju napraviti na putu ka Europskoj uniji te je istaknuo potrebu suradnje svih u vlasti na provedbi reformskih procesa.

Moor se osvrnuo i na Daytonski mirovni sporazum i njegove učinke, a istakao je i važnost izmjene Izbornog zakona u BiH, unatoč ocjeni da je riječ o kompliciranom procesu.

Na upit kako gleda na novu koaliciju SDA i SBB-a, koja već donosi zakone u Federaciji BiH i, kako se očekuje, deblokira njezino funkcioniranje, Moore kaže kako nije na njemu da kažem je li to dobro ili loše.

No, kao dobro je istaknuo činjenicu da se vode razgovori o koalicijama prije svega kako bi se, umjesto do zastoja, došlo do konkretnih rezultata u funkcioniranju vlasti.

– Situacija u BiH takva je da se iz izabranih stranaka mora formirati koalicija ili koalicije na raznim razinama. Formiranje tih koalicija jeste pitanje i odgovornost za političke stranke i izabrane čelnike, kazao je Moore.

– Podrška koju je SBB dobio na izborima pokazuje da građani prije svega očekuju da će SBB ispuniti svoja predizborna obećanja. To je velika odgovornost, ali smatram da ozbiljne političke snage moraju prihvatiti tu odgovornost. Pozdravljam spremnost SBB-a da razgovara s ostalim strankama. Prioritet svake vlasti trebao bi biti isti – bolji život svih građana u BiH, istaknuo je Moore.

– Ako me pitate konkretno, smatram da je krajnje vrijeme da se ubrza proces provedbe svih neophodnih reformi, u spektru od izborne reforme, preko nužno potrebne reforme obrazovanja, do povećanja odgovornosti javnih dužnosnika prema narodu. Slažem se da to nije nimalo lak proces, ali smatram da su vlasti u BiH dobile povjerenje građana upravo kako bi provele ove reforme i time omogućile bolje sutra za BiH. Stoga građani imaju puno pravo da pozivaju na odgovornost onih kojima su ukazali to povjerenje, kazao je on.

Komentirajući što je formirana Interresorna radna grupa za izmjene Izbornog zakona BiH te postoji li u BiH politička volje da Izborni zakon bude izmijenjen, Moore ističe kako ta radna grupa, još se nije sastala, ali on očekuje da će se ubrzo sastati.

– Izmjena Izbornog zakona kompliciran je proces, ali vjerujem da će Radna grupa krenuti u realizaciju tog procesa što prije i da će se sastati i s nama, naravno. Mi već niz godina imamo suradnju sa Središnjim izbornim povjerenstvom BiH. Sa strane SIP-a već smo vidjeli, čini mi se, 27 preporuka i prijedloga mogućih promjena. Na svim razinama spremni smo pružiti konkretnu podršku, rekao je Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH.