Subota, 13 travnja, 2024

Joeu Šimuniću kazna od pet tisuća kuna zbog skandiranja ‘Za dom spremni’ na Maksimiru

Must Read

Za razliku od FIFE koja nije imala milosti te je drakonski kaznila Josipa ‘Joea’ Šimunića (37) zbog neprimjerenog skandiranja s navijačima ‘ Za Dom spremni’ prije točno dvije godine, na Prekršajnom sudu u Zagrebu zbog tog istog kršenja zakona Šimuniću je izrečeno 5000 kuna kazne. Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je uložilo žalbu na malu kaznu koja je bivšem stoperu hrvatske reprezentacije izrečena zbog kršenja članka 4. stavka 1. Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima.

– Uložili smo žalbu. Smatramo da je kazna preniska obzirom da je ODO u optužnom prijedlogu predlagalo 25.000 kuna kazne. Sud nije ocijenio nikakve otegotne okolnosti a to su svojstvo počinitelja kao i intenzitet prekršaja. Ističemo da je okrivljenik počinio prekršaj kao igrač hrvatske nogometne reprezentacije na posljednjoj i odlučujućoj utakmici kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo koja je imala značajni odjek u medijima i javnosti te je itekako morao biti svjestan da će njegove izjave i geste doprijeti do šireg kruga osoba a ne samo do posjetitelja na stadionu – smatraju u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Podsjetimo, Šimunić je 19. studenog 2013. godine oko 22,15 sati na maksimirskom stadionu nakon službenog završetka utakmice nogometnih reprezentacija a dok su se na stadionu još uvijek nalazili navijači, uzeo mikrofon i izašao na središnji dio travnjaka te je, okrenut prema gledateljima, tri puta uzviknuo: “Za dom”. Gledatelji su mu tri puta i odzdravili sa “Spremni”. Riječ je o pokličima koji su simbol službenog pozdrava za vrijeme NDH što, smatra DORH, predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prijezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovječnosti.

Fifa ga je nakon toga sankcionirala s pauziranjem čak deset utakmica.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -