Published On: Pet, svi 10th, 2019

Jesu li hrvatski lideri pročitali išta od onog što je pisao sada već pokojni dr. sc. Ivan Bagarić?

U BiH je na djelu antihrvatska politika. Nažalost, ali i nedjelotvorna hrvatska politika, površna i pasivna, politika nečinjenja i propusta. Politika od koje Hrvati imaju malo koristi.

Stoga je trenutak da hrvatski narod u BiH, odnosno hrvatska politika preispita – promišlja i propituje  –  što je u prošlosti (u)činila, što čini i što će učiniti na ostvarivanju i zaštiti prava i političkih interesa hrvatskog naroda.

Da bismo imali koristi od ovog propitivanja, moramo kao narod postupiti samosvjesno i s punom odgovornošću. To podrazumijeva politiku neovisnu od drugih u BiH i od međunarodne zajednice.

Imamo li svoju politiku?!

Politiku koja uključuje vodstvo, koja planira, osmišljava i provodi različite politike u društvu.

Politiku koja nije politikantstvo, spin i manipulacija niti je borba kako bi se bilo „unutra“ ili grčevito tamo ostalo.

Politiku kojoj je cilj ne samo sudjelovanje u vlasti već ostvarivanje nacionalnih interesa i interesa čitavog društva. Politiku koja nije zauzimanje i čuvanje političkih funkcija.

(Borba za zauzimanje i čuvanje političkih funkcija je „luđačka košulja“ za pojedince i narod. U tom slučaju tko nije „unutra“ njegov se glas ne čuje, on ima samo jedan izbor – glasati, ali za isto iako mu višegodišnje iskustvo pokazuje kako se ništa ne mijenja. Cijeli narod je talac takve politike).

Hrvati u BiH moraju imati svoju politiku a za njezinu provedbu i rezultate odgovornost moraju preuzeti oni koji je provode – legalno i legitimno izabrani narodni predstavnici.

Nažalost, sada na hrvatskoj političkoj sceni u BiH postoje samo stranke i strančice kojima je sav smisao sudjelovanje u vlasti.

Vrijeme je

Vrijeme je da hrvatske političke stranke (kojima je do hrvatskih interesa u BiH), ne gubeći svoj identitet, postanu servis Hrvatskom narodnom saboru u kojem bi se kreirala nacionalna politika. Vrijeme je za promjenu djelovanja!

Ukoliko svi u BiH promjeni pristupimo odmah, moći ćemo zaštititi vlastiti narod ali i mir i prosperitet države – jer postojeće stanje svemu tome je prijetnja.

Sagledajmo prošlost kako bismo zakoračili u budućnost:

  • Velikosrpska politika je kreirala agresiju i provela zločin nad trećinom Hrvatske a onda i na dvije trećine BiH.
  • Prognala je sve nesrbe na preostali prostor BiH u najvećoj mjeri obranjen od HVO-a ili u zajedništvu s Armijom BiH.
  • Na tom prostoru došlo je do tragičnog rata žrtava agresije – koji se morao izbjeći.
  • Apsurdna je teza nekih o građanskom ratu u BiH (to tvrde i za Domovinski rat u RH!) što je bošnjačka politika, izgleda, prihvatila a Haag na toj tezi donio političke presude.
  • Mit o građanskom ratu u BiH (i jednakoj krivnji svih) je neistinit i dalekosežno štetan.
  • Dodik neskriveno provodi separatističku politiku (politiku odcjepljenja) a Bakir Izetbegović s tezom o građanskoj državi unitarnu politiku i političku agresiju na Hrvate, tvrdeći – bit će rata ukoliko Hrvati budu tražili vlastiti entitet. Odnosno, bit će rata ukoliko Hrvati budu tražili jednakopravnost.
  • Dakle, država s dva entiteta za tri naroda je apsurdna, nesimetrična, nepravedna i nefunkcionalna. Založimo se za mirnu i prosperitetnu BiH – s tri entiteta ili bez entiteta (s paritetom i konsenzusom) jer ovakva je neodrživa i izvor trajnih sukoba.
  • Ako je međunarodnoj zajednici stalo do BiH (koja je službeno njezin protektorat) onda je nužno donijeti novi Ustav i Izborni zakon – osigurati suverenost, konstitutivnost i ustavnu jednakopravnost sva tri naroda u BiH.
  • Demilitarizirati je i bezuvjetno integrirati u EU, što će zajamčiti trajni prosperitet svih naroda i države.
  • Vjerujem to je jedini ispravan put. Sve drugo smo već vidjeli. Bojim se vidjet ćemo opet, ako razum ne pobijedi.

Dr.Sc. Ivan Bagarić 17. siječnja 2019.