Published On: Fri, Jul 5th, 2013

JERKO: Ja sam skroz dobar, pošten, radišan, i jedem samo domaće…

MOSTAR – Želim da se istraže sve optužbe na moj račun i da se potvrdi da nema nikakvih zloporaba kada sam ja u pitanju i društvo Lijanovići d.o.o., kazao je dopremijer Federacije i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović odgovarajući na optužbe koje su na njegov i račun njegovih suradnika iznijeli iz SIPA-e i UNO-a govoreći o zadnjoj akciji “Meso”.


Naime, u zadnja dva dana službenici UNO-a i SIPA-e provode akciju “Meso” zbog postojanja osnovane sumnje da je više pravnih osoba i s njima povezanih fizičkih osoba oštetilo proračun BiH za nekoliko desetaka milijuna maraka, na način da je izbjegnuto plaćanje neizravnih poreza prilikom uvoza, obrade i prodaje mesa u BiH. Po toj osnovi Sud BiH i Tužiteljstvo BiH izdali su 14 naredbi za postupanje, a preko istih izuzima se sva dokumentacija koja može biti dodatni dokazni materijal u budućem postupku pred pravosudnim tijelima BiH, kazali su iz UNO-a. Iz UNO-a doznajemo kako je akcijom obuhvaćeno nekoliko desetaka bliskih suradnika obitelji Lijanović te više desetaka tvrtki. Iz SIPA-e su dodali kako su državnom Tužiteljstvu BiH u ovom slučaju već prije podnijeli izvješće o počinjenju kaznenog djela, koje uključuje i “pranje” novca u iznosu od oko 11 milijuna maraka.

Političke montaže

Ivanković Lijanović je demantirao svaku povezanost s iznesenim tvrdnjama, kao i informaciju da je pretresan njegov ured u Sarajevu, no potvrđuje kako su u utorak pripadnici SIPA-e i UNO-a tražili određenu dokumentaciju društva Lijanovići d.o.o. u Širokom Brijegu te im je ta dokumentacija i dostavljena. Radilo se, kako kaže, o financijskoj dokumentaciji poput bilanci stanja i uspjeha koja je inače javno dostupna.
– Ja podržavam rad naših istražnih tijela, tužiteljstava i sudova i sve što budu trebali kada sam ja u pitanju i kada je u pitanju društvo Lijanovići d.o.o., imat će na raspolaganju jer je meni u interesu dostaviti im svu dokumentaciju kako bi napravili adekvatnu istragu i utvrdili da je sve ono što sam ja radio u skladu sa zakonom i u interesu građana Federacije, rekao je Ivanković Lijanović.
Komentirajući informacije iz SIPA-e i UNO-a Ivanković Lijanović kaže kako se UNO odnosio nekorektno prema društvu Lijanovići. Priča kako taj nekorektan odnos traje još od sudskog procesa koji je trajao od 2001. do 2007. kada su Lijanovići bili optuženi za zloporabe i utaju poreza, ali i oslobođeni svih optužbi te dodaje kako UNO nikada nije povukao stotine rješenja kojima su blokirali društvo.
– Kada povežemo da postoji očita namjera i sprječavanje poduzeća da posluje na normalan način i dodamo tome kampanju kroz koju nas pokušavaju optužiti, dolazi se do zaključka da se radi o klasičnoj političkoj kampanji vladajuće većine kako bi nas pokušali diskreditirati, poručio je Ivanković Lijanović.
Federalni ministar je optužio vladajuću “šestorku” na državnoj razini kako vrši pritiske na pravosudna tijela kako bi ovi pokušali pronaći nepravilnosti u njegovom radu.
– Određena prozivanja bez činjenica i pritisak na institucije evidentno su povezani s političkim pritiskom na Narodnu stranku Radom za boljitak i mene kao dopremijera, a sve kako bi se ostvarili određeni politički ciljevi, kaže Ivanković Lijanović dodajući da su zadnji pritisci pokušaj njegovog “discipliniranja” u Vladi FBiH, no da je njegova namjera i dalje u okviru Vlade raditi u korist građana.

Upozoravali na nepravilnosti

Ivanković Lijanović se osvrnuo i na zahtjev UNO-a o tome da je potrebno provjeriti poticaje koji se dijele u Federaciji, kao i odluke o odobravanju kvota za meso. Kada su u pitanju poticaji, Lijanović pojašnjava kako se upravo kod UNO-a provjeravaju računi koji se ministarstvu dostavljaju kao dokaz da je roba otkupljena.
– Komisije ministarstva su u ovoj godini utvrdile značajan broj fiktivnih računa koje su određeni proizvođači dostavljali kako bi temeljem njih ostvarili poticaje i takvi zahtjevi su vraćeni, pojašnjava Lijanović. Kada je u pitanju provjera uvoza mesa u BiH, Lijanović kaže da je i sam tražio da se istraže uvozi jer je utvrđeno da se godišnje u BiH uvozilo nekoliko tona glava goveđeg mesa, što se nije moglo upotrijebiti na tržištu i tu je dolazilo do zloporaba da se pod tom tarifnom oznakom uvozilo drugo meso.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo