Utorak, 28 svibnja, 2024

Jeleč: Ministar Lijanović ne brine o resursima, već samo o svojoj firmi

Must Read

Strane robe na bosanskohercegovačkom tržištu imaju prednost jer je produktivnost u zemljama njihovog porijekla veća i nude se po nižim cijenema, izjavio je za agenciju FENA tajnik Udruženja poljoprivrednika Županije Sarajevo Sead Jeleč.

Naglasio je kako bosanskohercegovački trgovci kupuju prozvode iz inozemstva kojima ističe rok trajanja, zbog čega su znatno jeftiniji, što se posebno odnosi na meso, tako da je prosječna cijena uvezenog mesa niža od prosječne cijene naše žive stoke.

 To je problem svih zemalja sa slabo razvijenom poljoprivredom, jer u režimu slobodne trgovine postaju žrtve zemalja koje imaju jaku poljoprivrednu proizvodnju, ali i velikih stranih trgovačkih lanaca koji forsiraju proizvode iz svojih zemalja – tvrdi Jeleč.

On je kazao da država snosi krivicu za toleriranje anarhije pri deklariranju roba, jer se često događa da bosanskohercegovački proizvođači reklamiraju naprimjer domaću sudžuku u kojoj je domaća samo sol, a proizvedena je od mesa četvrte kategorije uvezenog iz Brazila ili Argentine.

Jeleč je istaknuo da bosanskohercegovačke vlasti ne koriste mogućnosti koje nudi tzv. vancarinska zaštita, koju koriste europske zemlje, a kojom bi se mogao zabraniti uvoz sezonskog voća i povrća.

Kritizirao je vlasti Federacije BiH i za nepostojanje programa korištenja oranica, koji je u RS-u donesen, navodeći da se u Federaciji sije na 200 tisuća hektara oranica, a da je ista tolika površina zaparložena.

– Od toga je na svega 15 do 20 tisuća hektara posijana pšenica, jer su bosanskohercegovački političari, poljoprivredni fakulteti i mlinsko-pekarska industrija ocijenili da mi nismo zemlja u kojoj se može proizvoditi pšenica koja bi bila konkurentna, a mogla bi se sijati na desetinama tisuća hektara. Za ovo je kriv federalni ministar poljoprivrede Lijanović, koji ne brine o resursima već samo o svojoj firmi – smatra Jeleč.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -