JAVNO OBJAVLJEN REGISTAR Od danas u Registru branitelja i podaci tko je bio na prvoj crti, a tko u logistici

Federalno ministarstvo za pitanja branitelja dopunilo je Jedinstveni registar branitelj koji je javno objavljen na web stranici Ministarstva, s brojem jedinica u čijem sastavu su bili pripadnici oružanih snaga.

To je u prijevodu odvajanje borbenog od neborbenog sektora na čemu su branitelji godinama inzistirali.

Na unos ovih podataka Ministarstvo je obavezao Zakon o pravima demobiliranih branitelj i članova njihovih obitelji.

Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja branitelja, za Faktor je rekao da su do sada unijeli podatke za 490.917 osoba u Registru, a da će u nastavku unijeti podatke i za ostale pripadnike jer u registru se nalazi 593.597 imena.

“Dobili smo podatke za 490.917 osoba od grupa za vođenje evidencije iz oblasti vojne obaveze u općinama. Ima stanovitih problema, najviše u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, ali nastavit ćemo sa unosom. Sada će pored svakog imena biti u kojoj je komponenti bio, Armiji RBiH, HVO-u ili MUP-u i broj vojne jedinice. A onima koji su bili u logističkom dijelu, pisat će jesu li bili u civilnoj zaštiti ili pri nekom drugom sektoru”, rekao je Bukvarević.

Pojašnjava da je Registar podložan svim izmjenama ukoliko bilo tko utvrdi nepravilnosti. Potrebno je da svi koji utvrde da su u Registru netočne brojke ili drugi podaci putem grupa za vođenje evidencija iz oblasti vojne obaveze u općinama kojima pripadaju podnesu zahtjev za ispravku, nakon čega će se pokrenuti zakonski definirana procedura i utvrditi jesu li takvi navodi osnovani i iste, ukoliko se potvrde, izmijeniti.