Published On: Sub, pro 1st, 2012

Javio se Geoffrey Nice: Del Ponte je kriva za sve

Oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču koju je izrekao Haški sud mogla se očekivati, jer je u njihovu kao i u slučaju Ramusha Haradinaja, u pitanju problematični pokušaj bivše glavne tužiteljice ICTY-ja Carle del Ponte da se osude pripadnici svih etničkih skupina, izjavio je Geoffrey Nice, nekadašnji tužitelj ICTY-ja i bliski suradnik Del Ponte.
Oslobađajuće presude na neki su način potvrda objektivnosti Suda kao institucije. Trebalo bi se zabrinuti samo onda kada bi svi optuženi bili i osuđeni, kazao je Nice u razgovoru za sarajevski Dnevni avaz. Podsjetio je kako je i nekadašnji srbijanski predsjednik Milan Milutinović oslobođen, a to je, primjerice, u Prištini proteklo bez velike medijske pozornosti.
Komentirajući slučaj Gotovina-Markač, Nice je kazao kako jednostavno nije bilo dovoljno elemenata za bilo kakvu osudu, jer su tužitelji napravili neke temeljne pogreške. Podsjećajući na činjenicu da je Carla del Ponte sada uključena u istrage o mogućim ratnim zločinima u Siriji, Nice je njezinim kolegama u tom poslu preporučio da budu ‘jako oprezni’ kada budu razmatrali njezin doprinos, posebice imajući u vidu slučaj Haradinaj. Za ICTY je prekasno da ispravi sve nepravilnosti koje su posljedica osmogodišnjeg mandata Carle del Ponte, kazao je.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com