Published On: Sub, pro 1st, 2012

Javio se Geoffrey Nice: Del Ponte je kriva za sve

Oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču koju je izrekao Haški sud mogla se očekivati, jer je u njihovu kao i u slučaju Ramusha Haradinaja, u pitanju problematični pokušaj bivše glavne tužiteljice ICTY-ja Carle del Ponte da se osude pripadnici svih etničkih skupina, izjavio je Geoffrey Nice, nekadašnji tužitelj ICTY-ja i bliski suradnik Del Ponte.
Oslobađajuće presude na neki su način potvrda objektivnosti Suda kao institucije. Trebalo bi se zabrinuti samo onda kada bi svi optuženi bili i osuđeni, kazao je Nice u razgovoru za sarajevski Dnevni avaz. Podsjetio je kako je i nekadašnji srbijanski predsjednik Milan Milutinović oslobođen, a to je, primjerice, u Prištini proteklo bez velike medijske pozornosti.
Komentirajući slučaj Gotovina-Markač, Nice je kazao kako jednostavno nije bilo dovoljno elemenata za bilo kakvu osudu, jer su tužitelji napravili neke temeljne pogreške. Podsjećajući na činjenicu da je Carla del Ponte sada uključena u istrage o mogućim ratnim zločinima u Siriji, Nice je njezinim kolegama u tom poslu preporučio da budu ‘jako oprezni’ kada budu razmatrali njezin doprinos, posebice imajući u vidu slučaj Haradinaj. Za ICTY je prekasno da ispravi sve nepravilnosti koje su posljedica osmogodišnjeg mandata Carle del Ponte, kazao je.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare