Published On: Sub, pro 1st, 2012

Assange: Nastavit ćemo objavljivati dokumente

Utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange najavio je, na drugu godišnjicu početka objavljivanja tajne američke diplomatske korespondencije, da će nastaviti s takvom praksom.
Obilježavajući godišnjicu cablegatea, Assange je u komentaru za Huffington Post napisao da je njegova internetska stranica otkrila američke pokušaje da zataje zločine, zastraše druge vlade i dominiraju svjetskom ekonomijom. 
Od 2010. zapadne vlade su pokušale prikazati WikiLeaks kao terorističku organizaciju, što je političarima i privatnim institucijama omogućilo nerazmjeran odgovor na naše poteze, napisao je. Činjenica je da je WikiLeaks promijenio svijet i da je ta promjena očito na bolje, dodao je. Dvije godine poslije nikome se zbog objave dokumenata nije dogodilo ništa nažao, a primjeri objavljenih dokumenata očito govore tko ima krvi na rukama, kazao je Assange.
Unatoč prijetnjama američke vlade, bivši australski haker najavio je da će nastaviti objavljivati tajne dokumente i boriti se protiv pokušaja da se blokira financiranje WikiLeaksa.
Assange (41), čija je internetska stranica razljutila Sjedinjene Države objavom desetaka tisuća povjerljivih diplomatskih poruka, sklonio se u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu u lipnju kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog optužbi o navodnom seksualnom zlostavljanju. Assange te navode negira, a izručenju Švedskoj se opire jer strahuje da će ga ta zemlja samo proslijediti SAD-u. Britanske vlasti kažu da će ga uhititi čim stupi izvan prostora veleposlanstva, koje je pod stalnim policijskim nadzorom.
 

 

 
 

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare