Published On: Sri, tra 27th, 2022

Jasno je zašto je SDA jučer bojkotirala sjednicu. Boje se odluke Ustavnog suda BIH

Bakir Izetbegović jučer je pokušao osporiti djelovanje zakonodavnog stupa vlasti u BIH upravo jer je htio izbjeći ono što je morao uraditi danas – podići vitalni nacionalni interes na prijedlog Izbornog zakona koji je danas podržala većina u BH Parlamentu.

Srbi i Hrvati smatraju da zakon omogućuje izbor legalnih zastupnika u Domove naroda. Regulira i način izbora članova Predsjedništva.

Kako način izbora delegata u Dom naroda javno ne smijes sporiti jer je Ustavni sud BIH tu bio jasan – SDA nema šta petljati po klubovima drugih naroda, te klubove moraju birati ti narodi, Izetbegović se skoncetrirao na obaranje dijela prijedloga u kojem se govori o izboru dvaju članova Predsjedništva u FBIH.

Cijeli zakon će tako završiti na Ustavnom sudu BIH i sud će moći sam kazati je li prijedlog suprotan Ustavu BIH ili nije.

A to je ono čega se Izetbegović boji. Što ako Ustavni sud BIH , koji je već donosio presude u ovom slučaju kaže da je prijedlog ustavniji nego postojeći i da ne krši vitalni nacionalni interes bošnjaškog naroda pošto potpuno omogućuje Bošnjacima da sami biraju svoje klubove i svog predsjednika. Ali jednog ne dva ili tri.

Što će se tada dogoditi?

Tada će se dogoditi da će Bakir pisati OHR-u da taj zakon stavi van snage jer ne rješava pitanje Sejdić Finzija i drugih presuda. Međutim  – slučaj Čolak, presuda u slučaju Čolak jasno kaže da se sve presude međunarodnih sudova ne mogu implementirati bez legalnih zakonodavnih tijela u BIH. Uvjet za implementaciju bilo koje presude stranih sudova jeste prethodno formirana zakonita i ustavna većina u zakonodavnim tijelima u BIH. Samo oni su ovlašteni mijenjati Ustav BIH i njene zakone.

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Kortikosteroidac
Kortikosteroidac
1 mjesec prije

Muslimani su istjerani na čistinu. Povukli su vitalni nacionalni interes u s vezi zakona da Hrvatima više ne mogu birati Sejde i slične prevare. Očekujem kvalitetan plač u vezi ovoga sa njihove strane. Letjet će termini “genocid”, “Srebrenica” i “UZP” na sve strane!

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Bakire crni bakire,šta je ovo tebi trebalo .Ko te naguzi da instaliraš komšića hrvatima sad se svi o jadu zabaviše,i hrvati i muslimani i eu i usa i sve po redu
Nasekira komšo sve ,samo sebe nije .Njemu dobro ,prima veliku plaću,a ništa ne radi .Ovi svi se odjadu zabaviše .Radi jednog čovjeka ne fukcioniše cijela država.😁

Izmetbegović
Izmetbegović
1 mjesec prije

Ma sad vi možete tražiti razloge ove ili one da vam bude lakse zivjeti. istina je jedna i jedina. možete izvrtati kako vam odgovara. uvjek cete biti potu,rice nastali od srba ili hrvata. Ja znam da istina boli ali sta je tu je….I da vam nije bilo Djemala Bijedica nebi se mogli ni izjašnjavati kao “muslimani” do 1970. godine ste bili srbi ili hrvati muslimanske vjeroispovjesti…. Pa nije to bilo prije 500 godina ? nego 50…. Ja se izvinjavam ako se neko osjeca uvrijedjen ali sta je tu je. Nisam ja ovo izmislio. Problem je u ljudima koji na sve načine žele promijeniti istinu pa misle ako kaže laz 100 puta postaće istina. Živjeli musl,ići.

legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
1 mjesec prije

Bakir unistava uzepe snove.
Ne mogu mu nista 20 godina.