Published On: Sri, lip 26th, 2019

Jared Kushner nudi “priliku stoljeća” Palestincima

Jared Kushner, savjetnik i zet američkog predsjednika Donalda Trumpa, ocijenio je u utorak da je njegov plan za rješavanje bliskoistočnog pitanja “prilika stoljeća” za Palestince, istaknuvši da je gospodarski program koji on nudi “preduvjet miru”.

U prigodi otvorenja gospodarske konferencije o izraelsko-palestinskom sukobu u Bahrejnu, Kushner je u svom obraćanju Palestincima, koji bojkotiraju konferenciju, poručio: “Amerika vas nije ostavila”.

Palestinci smatraju taj program potpuno beskorisnim bez rješavanja političkih pitanja koja su u središtu sukoba. Traže prekid izraelske okupacije i uspostavu samostalne države.

“Prihvatiti put gospodarskog razvoja jest preduvjet za rješavanje političkog problema koji je prije bio nerješiv”, istaknuo je Jared Kushner.

Premda se na dvodnevnoj konferenciji u Manami neće razgovarati o političkim pitanjima, Kushner je priznao da će se o njima raspravljati naknadno.

“Moram biti jasan”, rekao je: “Palestinski narod neće moći ostvariti gospodarski rast i napredak bez pravednog i trajnog političkog rješenja koje će jamčiti sigurnost Izraela i poštovati dostojanstvo palestinskog naroda”.

Rekao je Palestincima da su u dosadašnjim mirovnim pregovorima bili zakinuti.

“Moja izravna poruka palestinskom narodu je da vas predsjednik Trump i Amerika nisu ostavili, premda to tvrde upravo oni koji su vas bili ostavili”.

Gospodarski program koji je u subotu obznanila Bijela kuća obećava međunarodna ulaganja na palestinskim područjima i u susjednim arapskim zemljama u vrijednosti 50 milijardi dolara u idućih deset godina.

No Palestinci bojkotiraju konferenciju od samog početka jer je smatraju otvoreno proizraelskom i pokušajem da ih se ‘kupi’.

Saeb Erekat, glavni tajnik Palestinske oslobodilačke organizacije rekao je da administracija predsjednika Trumpa “želi time reći da ona zna što je najbolje za palestinski narod”. “Takav tip kampanje želi da palestinski narod i vodstvo prihvate diktate, prijetnje i tiraniju Sjedinjenih Država i Izraela. Ona je osuđena na propast”, rekao je Erekat.

U utorak se održao opći štrajk na Palestinskim teritorijima – Zapadnoj obali i Pojasu Gaze – u znak prosvjeda protiv konferencije. Bile su zatvorene službene i privatne institucije, uključujući banke te većina trgovina u Pojasu Gaze na poziv palestinskih stranaka, koje su također pozvale na prosvjede.

SAD je izrazio zadovoljstvo konferencijom koja okuplja njegove saveznike iz Zaljeva i Izrael, ujedinjene u neprijateljstvu prema Iranu.

Izraelski premijer Benjamin Nntanyahu koji je također kritizirao palestinski bojkot, govorio je proteklih mjeseci o mogućnosti ankesije dijela okupiranih teritorija, što bi bio kraj nadama Palestinaca da će uspjeti utemeljiti vlastitu državu.

Richard LeBaron, bivši američki diplomat na Bliskom istoku, ocijenio je da će bojkot palestinskog vodstva omogućiti Jaredu Kushenru da ih opiše kao ljude koji ne mare za dobrobit vlastitog naroda.

“Neuspjeh radionice u Manami bit će zapravo uspjeh za strategiju Trumpa”, ocijeno je LeBaron iz think tanka Atlantic Council i objasnio “Omogućit će Kushneru i njegovu timu da kažu da su učinili sve da dođu do rješenja i predbace drugima izostanak suradnje”.

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare