Published On: Čet, velj 20th, 2014

Japanci prepoznali turistički potencijal Hercegovine: Pomažu uspostavljanje turističkog koridora

Veleposlanik Japana u BiH Hideo Yamazaki prilikom posjete Mostaru rekao je kako njegova Vlada vidi veliki potencijal turističkog sektora u BiH.
”Kada su u pitanju odnosi i suradnja između Japana i BiH, mi vidimo da ima sve više japanskih turista koji dolaze ovdje. Vidimo potencijal turističkog sektora u BiH i želio bih napomenuti da japanska Vlada zajedno sa JICA-om (Japanskom agencijom za međunarodnu suradnju) trenutno financira jedan projekt tehničke suradnje. U pitanju je uspostavljanje međunarodnog turističkog koridora u Hercegovini”, rekao je Yamazaki.
Prema riječima veleposlanika cilj ovog projekta je privući, ali i zadržati turiste u Hercegovini.
”Cilj tog projekta jest povezivanje svih općina, iz oba entiteta RS-a i FBiH, koje se nalaze na području Hercegovine i raditi na jačanju kapaciteta turističkih, ali i svakako ljudskih resursa, kako bismo turiste koji već dolaze na primorje i hrvatsko i crnogorsko, privukli da dođu u Hercegovinu i da se ovdje zadrže, ne samo nekoliko sati nego da ovdje ostanu. To je ono što japanska Vlada trenutno radi kada je u pitanju turistički sektor”, kazao je veleposlanik.
Veleposlanik Yamazaki je rekao kako od samog završetka rata u BiH japanska Vlada vrlo aktivno podržava i financira projekte širom naše zemlje, te da ta pomoć do danas iznosi jednu milijardu KM.
”Vrlo često mi postavljaju pitanje zašto jedna zemlja koja je toliko zemljopisno udaljena od BiH pomaže obnovu i razvoj BiH. Dva su ključna razloga. Jedan jeste da je stabilnost zapadnog Balkana ključna za stabilnost Europe, a stabilnost Europe je svakako jedan od prioriteta kada je u pitanju vanjska politika Japana.
Drugi razlog je taj što je Japan kao i BiH, nažalost prošao kroz rat i bio u potpunosti uništen. Imali smo tu sreću da se vrlo brzo oporavimo i da dođemo do mjesta na kojemu smo danas. Mi želimo da BiH isto tako učini i da se u vrlo kratkom vremenu stabilizira i razvije u ekonomskom smislu”,rekao je veleposlanik Hideo Yamazaki prilikom posjete Mostaru.